avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare de preaviz

buna ziua.
Am primit o notificre de preaviz referitoare la necorespundere profesionala in care sunt instintata ca am dreptul la 20 de zile preaviz in conformitate cu art.73 alin. 1 din Codul Muncii si a prevederilor Contractului Colectiv Unic la nivel national
Nu se specifica articolul cu care se desface contractul de munca.
Am drept la somaj daca sunt angajata din 2004?
In notificare se mai specifica hotarirea conducerii in baza unei Fise de Evaluare datata din 01.04.2009,data la care eu eram internata in spital.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 18:18, 15 Mai 2009
Adica va concediaza....pe motiv ca nu sunteti incadrata necorespunzator .INTERESANT!..in aceasta prioada s-a schimbat conducerea?...Pana acum nu s-a sesizat nimeni ca nu sunteti incadrata corespunzator?....
Dar inainte de acest aspect trebuie sa va ofere alt serviciu corespunzator pregatirii dmv...trebuie sa anunte la Agentia de ocupare a fortei de munca....
Fisa de Evaluare pe baza carui considerent a luat amploare?....
Pentru postul pentru care va concediaza nu mai au voie sa angajeze pe altcineva.
Ca sa evite toate acestea , cred ca o sa desfaca cu acordul partilor:art 55 lit b.
Si , da!....beneficiati de somaj
Documente necesare cu care tb sa mergeti la Agentia de ocupare a fortei de munca, dupa scurgerea perioadei de preaviz si va prezentati la ALOFM sa va faceti dosarul de primire a indemnizatiei.
- copie act identitate;
- copie certificat casatorie;
- copie certificat nastere;
- copie acte studii;
- copie dupa carnetul de munca;
- adeverinta medicala (de la medicul de familie);
- certificat fiscal (de la fiscul de care apartineti);
- adeverinta salarii pe ultimele 12 luni (anexa 14, va da imprimatul de la Somaj).
Mult succes
Vă redau pasajele relevante din CCMUNN pentru a vă convinge singură asupra legalităţii sancţiunii:
Articolul 77
(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inainte:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionala poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca salariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.


Completez cu o prevedere a Codului muncii:
Articolul 76
Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.


Aşadar, probabil că nu şomajul ar trebui să fie preocuparea dvs. acum, ci contestarea în instanţă (tribunal) a deciziei de concediere.
Oricum, dacă doriţi să treceţi peste aparenta ilegalitate a acestei decizii, puteţi beneficia de indemnizaţie de şomaj (conform HG 174/2002 - normele de aplicare a legii 76/2002 privind şomajul, cazul concedierii pentru necorespundere profesională este considerat, surprinzător, neimputabil salariatului şi deci indemnizaţia de şomaj poate fi acordată).
Nici eu nu consider ca este tamal legala aceasta concediere......personal , v-as recomanda si un specialist pentru veridicitatea tuturor documentelor si as actiona in consecinta.Trebuia sa fiti anuntata in scris cu 15 zile , nu sa se ia decizia in lipsa dmv?....
Sa ne tineti la curent

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionala andda2u andda2u Buna ziua! Ajutati-ma va rog cu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Daca la evaluarea pentru concedierea pe motiv de necorespundere profesionala trec ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv de necorespundere profesionala ralu86 ralu86 Buna seara, Am mare nevoie de asistenta privind situatia in care ma aflu. Dupa o experienta de aproape 4 ani in cadrul unei companii multinationale(pe care ... (vezi toată discuția)
Somaj, concediere cf art 61 lit d codul muncii bicaallin bicaallin Are dreptul la somaj o persoana careia i-a fost desfacut contractul individual de munca in baza articolului 61 litera d din codul muncii? [quot]Art. 61. ... (vezi toată discuția)