avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca sunt cãsãtoritã, pot cumpãra o locuințã doar pe numele meu? Ce taxe trebuie achitate la cumpararea unei locuinte?

Buna ziua,

As vrea sa știu daca unul din soți poate cumpăra un apartament doar pe numele lui si in ce condiții? Întreb asta deoarece unul din soți are sechestru pe bunuri si nu dorește ca acel apartament care urmează sa fie achizitionat sa fie pus s7b sechestru.

Ce taxe urmeaza sa fie achitate la cumpararea unui apartament/garsoniera? Dar vanzatorul, ce taxe are obligația sa achite?
Buna ziua,
DA, dar va trebui sa solicitati ca la incheierea contractului de vanzare cumparare sa solicitati injscrierea faptului ca acea locuinta va apartine in exclusivitate si sa existe si o declaratie a celuilat sot ca este deacord.
Taxele sunt cele stabi;lite de notar.
~ Conținut șters la cerere ~
Numai daca schimbati regimul matrimonial de bunuri.(optand pentru separatia de bunuri ).


Sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc. Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.




Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor

Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.


Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.

Art. 362. Bunurile proprietate comuna pe cote-parti. (1) Bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii.
(2) Dovada coproprietatii se face in conditiile art. 361, care se aplica in mod corespunzator.




Succes.
puteti cumpara o locuinta in timpul casatoriei si sa fiti singurul proprietar al ei fara sa va schimbati regimul matrimonial daca pretul este platit cu bani proprii , adica proveniti din vinzarea unui bun propriu dobindit inaintea casatoriei sau prin mostenire, sau banii sunt donati numai dumneavoastra de catre o ruda , se poate face aceasta donatie chiar in contractul de vinzare.

sotul trebuie sa declare in act ca pretul este provenit din sursele dumneavoastra proprii si trebuie sa semneze vinzarea alaturi de dumneavoastra nu in calitate nu de proprietar ci de declarant. asta in toate cazurile.
si tot fara sa va schimbati regimul matrimonial legea va da voie sa partajati in timpul casatoriei orice bun comun al dumneavoastra si al sotului, acel bun devenind pe viitor bun propriu al unui sot desi a apartinut ambilor pina la momentul partajului-cautati un notar si o sa va faca actul.

Alte discuții în legătură

În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)