avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj si vinzare/donatie teren agricol extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj si vinzare/donatie teren agricol extravilan

Buna ziua,

in 2005 bunica mea mi-a vindut partea de teren agricol extravilan care dupa deces i-ar fi revenit mamei mele (cu acordul ei) prin contract de vinzare-cumparare. In acel moment eu eram casatorita, astfel incit in contractul de vinzare-cumparare e specificat ca fiind bun comun cu sotul meu. In 2010 insa am divortat, bunica a decedat. De toate formalitatile si taxele (inregistrare la cadastru, platire taxe si impozite) m-am ocupat exclusiv eu si parintii mei, anul trecut platind o suma foarte mare drept impozit pentru ultimii 5 ani cu penalitati.
Terenul este parcelat si o mica parte dat in arenda la APIA. Realitatea este ca acest teren, desi incadrat in diferite categorii (arabil, finete, livezi, vii) este un paragina, nu aduce nici un profit, decit costuri.
Intrebarile mele vizeaza 2 planuri:

1. ce modalitati exista pentru a renunta la acest teren (si ce costuri)?
-Il poate cumpara APIA?
-Pot sa il las ADS-ului?
-Donatie, act de renuntare la proprietate?
-Poate statul, ADS-ul, sa refuze renuntarea mea la proprietate?
Eu sunt la 200 km de teren, parintii sunt tot mai in virsta si nu se mai pot ocupa si nici nu sunt de acord sa mai plateasca taxe si impozite pt. el.

2. Fiind bun comun cu fostul sot (natura conflictuala si la divort si acum), acesta are pretentie la partea lui, desi l-a primit "pe tava" in momentul in care mi l-a vindut bunica si nu a participat financiar si nici altfel deloc la gestionarea lui. Initial a spus opusul, ca imi ramine mie tot, apoi ca cedeaza partea lui prin donatie fiicei noastre minore, acum ca isi revendica partea, dar fara sa plateasca vreun leu pt. asta.
-Trebuie facut partajul pentru teren? Care sunt costurile? (am inteles ca se poate fie la notar, fie in instanta).
- Poate fi el obligat sa participe la cheltuilele de partaj si sa restituie jumatate din taxele de impozit platite exclusiv de mine pina acum?
-Ce acte sunt necesare, cum se calculeaza valoarea terenului (grila), cit dureaza acest proces si ce mai trebuie facut dupa?
- Ce se intimpla daca nu ajung la nicio intelegere cu fostul sot, costurile rezulta a fi prea mari pt a fi suportate de mine, si eu nu mai platesc pe viitor impozitul integral (exceptind situatia in care exista o modalitate de a plati doar 1/2, adica partea mea)?

Va multumesc anticipat si sper sa primesc raspunsuri edificatoare.
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
zero, utilizator

Alte discuții în legătură

Donatie/ vz cumparare visinescu visinescu Mama si sora ei sunt mostenitoarele unui teren. Matusa a vandut mamei partea ei de teren. Acum mama mea vrea sa imi doneze mie terenul. Eu sunt unica ... (vezi toată discuția)
Mostenire pamint cu casa crihangabi crihangabi Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu alegerea cai celei mai putin costisitoare ( eu platesc toate cheltuielile) pentru obtinerea unui teren din mostenire. ... (vezi toată discuția)
Partaj zero zero Buna ziua, revin cu urmatoarele nelamuriri. Am incheiat divortul in septembrie, asteptam sentinta, urmind ca apoi sa facem partajul \"amiabil\", din cite am ... (vezi toată discuția)