eu cu sotul locuim intr-un apartament pe care l-a cumparat parintii lui si vor sa il treaca pe numele lui . Dansii mai au un nepot din partea unei fiice decedate si de asemenea mai au si alte proprietati . De asemenea sotul meu mai are 2 copii din prima casatorie dar s-au pus de acord si vor ca apartamentul in care locuim noi sa ramana copilului nostru( acum in varsta de 5 ani ).Care ar fi metodele prin care acest apartament sa ne revina noua sau direct copilului nostru fara a mai putea fi atacata decizia dupa moartea socrilor mei ?
multumesc.
Ar fi tare bine daca ati putea sa consultati un avocat, impreuna cu socrii si cu lista de proprietati ale lor.
La prima vedere, cea mai potrivita ar fi o donatie de la socri direct catre copilul dvs. minor.
Trecutul pe numele sotului pare o idee proasta (mai ales in perspectiva unui deces al sotului sau a despartirii dvs. de el), insa depinde de foarte multe variabile (ce alte bunuri mai are sotul, ce alte bunuri aveti in perspectiva sa mai ... faceti impreuna cu el ori sa faca el singur etc.).
Sicer, cred ca importanta problemei merita sa platiti o consultatie la avocat, pentru ca sunt multe interese potential contradictorii si foarte multe variabile de analizat.
Modalitatea cea mai sigura este prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare. Donatiile sunt revocabile si mai mult decat atat, la data deschiderii succesiunii parintilor, donatiile se raporteaza , practic bunul donat se aduce la masa succesorala.
E normal si firesc ca socrii dvs care au platit apartamentul sa doreasca sa-l treaca pe numele fiului lor, sotul dvs. In cazul unui deces , ramaneti dvs si fiul dvs cu apartamentul. In cazul unui divort , nu ramaneti cu nimic. Chiar daca se fac actele pt. fiul dvs, acesta fiind minor, tot unul din parinti ar dispune pana la majorat. Insa nu e o idee f. buna sa treceti un apartament pe numele unui copil...la 18 ani, la 20 poate lua decizii gresite si sa ramana fara apartament . Trebuiesc incluse niste clauze , gen uzufruct viager , care sa-i limiteze puterea. Cel mai bine e sa mergeti la un notar pentru a va sfatui corect.
Minorul nu are venituri proprii, el poate primi donatii sau mosteniri.
Minorul poate sa fie trecut in act de vanzare cumparare prin reprezentantul sau legal,insa actul se va face cu procuratori de fonduri prin donatie.
Parintii daca sunt procuratorii de fonduri prin donatie nu mai pot reprezenta copilul in act ci se va numi un curator care va semna actul sau I'l va asista le minor , daca acesta are intre 14-18 ani.
multumesc pt. raspunsul prompt.....din cate m-am interesat ar trebui sa platesc la stat 2% din valoarea de expertiza al apartamentului ,in cazul unui act de vanzare cumparare + onorariul notarului,este adevarat?