avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Sotia mea s-a angajat ca "femeie de servici", la o scara de bloc. Asociatia de locatari, I-a intocmit UN contract de munca sub forma de CONVENTIE CIVILA. Contractual era facut in Anil 2012 Luna aprilie,fara a I se da vreun exemplar al contractului. In Luna Iulie Anul current ,sotia intreba daca beneficiaza de concediu maternal ,deoarece este insarcinata in 6 luni,raspunsul a fost unul de genul " uiteti salariul pe Luna Iulie ,si asi e Ultima ta Zi de munca". Intrebarea mea este : sotia beneficiaza de ceva ? Ce evem de facut? Este legal comportamentul "administratiei"?? Va multumesc anticipate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:41, 8 August 2014
~ Conținut șters la cerere ~
1. Nu era "contract individual de munca" (CIM) daca era "conventie civila de prestari servicii" (CCPS).

2. - Trebuia sa aiba o copie si ea o copie dupa CCPS in care erau precizate care sunt conditiile incetarii acesteia.
- Puteti solicita o copie de la Adm. fiscala unde trebuia sa fie inregistrata.
- Dar ma tem ca sotia dvs. a lucrat fara acte legale, a lucrat "la negru".

3. - Nu stiu ce intelegeti prin "concediu maternal" pentru ca nu exista asa ceva.
- Exista "concediu de maternitate" (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) si exista "concediu crestere copil" (CCC) pana la varsta de 1 an sau 2 ani.

4. Sa solicite Asociatiei de Locatari un document in scris cu privire la incetarea raporturilor de munca.

5. Dupa ce lamuriti aceste probleme va rog sa reveniti, tot pe acest topic.

SalutaRe. Multumesc pt suport . La punctul 1 CCPS ; 2- are UN contract ,este vorba despre CCPS , in care se specifica obligatiile partilor ,timpul de lucru 2 ore pe Zi 10 ore pe saptamana !!!! ; 3- ma refeream la CCC ; 4- va merge sa solicite acel document de incetarea raporturilor de munca.
Si sa nu uit esentialul : salariul era de 400 lei ,bani in mana ,si Selma pt 468 lei.
1. Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca nu are contract individual de munca (CIM) nu poate beneficia de concediu de maternitate asa ca nu trebuia sa spuna ca este gravida.
- Daca lucreaza in baza CCPS ar fi benficiat de concediu de maternitate daca angajatorul sau sotia dvs. ar fi platit cota de contributie de 0,85% pentru comvedii si indemnizatii la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. - Dar va beneficia de CCC si indemnizatia aferenta daca isi mentine CCPS pana la nastere.
- Nu conteaza ce venituri avea deoarece indemnizatia pentru CCC nu este mai mica de 600 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate florinxx2001 florinxx2001 Buna, Sotia mea este studenta in an terminal, are licenta in iulie. Care ar posibilitatile ca sa beneficieze de concediu de maternitate? Precizez ca nu e ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului dolcepussyc dolcepussyc Buna ziua! Am nascut in urma cu patru saptamani. Sunt in concediul de 126 de zile, care il am pana pe data de 6 aprilie. Trebuie sa depun cererea la angajator ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2011 Gabriela Paun Gabriela Paun Buna seara. Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu ... (vezi toată discuția)