Am demarat o cercetare disciplinara in cazul unui angajat care nu a mai venit la lucru si a acumulat peste 7 absente nemotivate, motiv de cercetare disciplinara conform regulamentului nostru intern. Am trimis notificare de convocare la o intrunire prin posta cu confirmare de primire, iar plicul s-a intors intact cu mentiunea "destinatar plecat din localitate".
Este legal sa finalizam procedura de cercetare disciplinara prin intocmirea procesului verbal cu consemnarea absentei de la intrunire si intocmirea deciziei de sanctiune disciplinara prin desfacerea CIM-ului, in conditiile in care destinatarul nu a intrat in posesia notificarii, insa in continuare nu este de gasit si nu ne contacteaza?
Dar in cazul in care semneaza de primire o ruda din familie, atunci se poate finaliza cercetarea disciplinara in cazul in care angajatul nu se prezinta la intrunire?
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute de lege fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
In cazul unui litigiu angajatul concediat disciplinar ar avea castig de cauza, daca pe confirmarea de primire a notificarii semneaza o ruda sau cum a fost si cazul de mai sus, cei de la curier nu il gasesc?!
O alta parere sustine ca ca "absenta angajatului din localitate nu reflecta faptul ca a intrat in posesia acelei convocari sau ca a refuzat primirea ei, denotand o reavointa, daca vreti. Nu puteti derula cercetarea disciplinara fara sa aveti confirmarea de primire a convocarii, ca angajatul a fost cumva informat referitor la ea si demararea cercetarii. Cel mult puteti depune o plangere in intanta impotriva lui pentru prejudiciul creat si instanta va putea decide incetarea contractului de munca chiar si in absenta lui".
Ideea e ca in instanta salariatul va utiliza, de buna credinta sau de rea credinta, orice cai pentru a obtine anularea deciziei. Va folosi inclusiv nesemnarea convocarii. Din practica va spun ca instanta, la randul ei, abia asteapta sa gaseasca ceva pe baza caruia sa anuleze decizia. Va sfatuiesc sa ii comunicati, prin afisare, prin executor judecatoresc (eu am facut-o si a rezistat in instanta) sau chiar citarea prin ziar