avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate comuna, dar fara casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate comuna, dar fara casatorie

ziua buna,
prietenul meu si cu mine dorim sa ne cumparam o casa. achizitia s-ar face vanzand apartamentul lui si contractand un credit pentru completare.
creditul l-ar face tot el pentru ca eu am contractat deja unul pentru ''prima casa'' si nu as mai primi un altul pentru ca nu ma mai incadrez cu veniturile pe care le am.
voi contribui si eu la toate cheltuielile casei + rate, garsoniera mea urmand a fi inchiriata dupa cei 5 ani ani in care nu-mi sunt permise activitati comerciale cu ea.
mai trebuie sa mentionez ca prietenul meu este divortat si are si un copil de 15 ani pe care il sprijina financiar, asa cum este si firesc.
eu nu am fost casatorita.
ne dorim ca la achizitionarea casei sa facem actele in asa fel incat sa ne protejam investitia, fiecare dintre noi. stiu ca el vine cu o contributie importanta dar si eu voi contribui, pe parcurs la achitarea ratelor si a celorlalte cheltuieli.
intrebarea este cum sa procedam astfel incat niciunul sa nu nu ramana descoperit (pagubit) in cazul unei despartiri sau mai rau in cazul in care celalalt s-ar prapadi.
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 09:00, 9 August 2014
Buna ziua,
La momentul incheierii contractului de vanzare cumparare scrieti in acesta contributia fiecaruia asa cum ati descris-o mai sus.
Notarul va face cuvenitele inserari astfel incat sa aveti clare contributiile personale ale fiecaruia.
voi contribui si eu la toate cheltuielile casei + rate, garsoniera mea urmand a fi inchiriata dupa cei 5 ani ani in care nu-mi sunt permise activitati comerciale cu ea.

Asta v-ar da un drept de creanta nu unul de proprietate. Dvs veti investi pe viitor sume, nu participati practic la cumparare cu bani.
Acuma daca prietenul e de acord sa fiti coproprietar macar cu o cota mai mica, sa fie primit..
nu fac diferenta pentru ca termenii imi sunt necunoscuti, de aceea am solicitat un pic de asistenta.
poate ca nu drept de proprietate e ceea ce vreau eu sa numesc, dar probabil ca e un termen mai la indemana pentru cei straini de termenii avocatesti.
cand spun contributia mea, nu ma refer la cumparat paine. imi permit sa sustin cheltuieli importante doar ca ratele garsonierei mele depasesc un anumit prag peste care bancie nu-mi mai acorda un nou credit ca sa pot veni de la inceput cu o parte mai consistenta.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
mikaela2702, utilizator
Puteti cumpara casa pe cote parti, adica in contract domnul sa cumpere ca ex 3/4 din casa, dvs 1/4 si atunci veti avea un drept de proprietate pe care nu vi-l ia nimeni, asta v-ar avantaja cel mai mult si dezavantaja pe domunl pt ca dvs puteti cumpara azi si de maine sa nu mai dati vreun ban, ramaneti cu cota.
Daca nu e de acord sa fiti proprietar, va faceti probe pt investitia dvs si aveti dreptul sa pretindeti apoi ca domnul sa vi-i restituie. Aici sunteti dezavatajata dvs, pt ca sunteti nevoita sa actionati in instanta in timp util, altfel dreptul dvs se prescrie, apoi aveti costuri cu taxa de timbru..

Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
gi-jane2, moderator
@mikaela2702

Avand in vedere ca domnul vinde un apartament pe care il detine in proprietate si tot el va lua un credit ca sa cumpere o proprietate noua, cea mai simpla varianta ar fi ca el sa suporte integral ratele la noua proprietate (cheltuielile de capital) iar dvs. sa suportati cheltuielile casei (integral sau partial) pe durata in care locuiti la comun. E cea mai simpla cale ca sa nu va complicati daca va despartiti. Asta, daca reusiti sa va intelegeti in acest sens.

Daca totusi rata e prea mare si ar trebui sa contribuiti si dvs. cu o suma, lunar, la rata, sau veti veni si dvs. cu o parte din banii de avans, chestiunea dreptului de creanta rezultat va trebui "reglata" la notar, tot pe baza de intelegere a partilor, ca sa va puteti recupera, ulterior, pe cale judecatoreasca "paguba" daca lucrurile se impotmolesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 August 2014
kres, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire apartament cumparat in timpul concubinajului Rotaru_Iulia Rotaru_Iulia Buna ziua Am achizitionat un apartament prin programul prima casa, contractand credit pentru 70% din valoare, restul fiind suportata de mama mea (fara a ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate prima casa ContSters143842 ContSters143842 Mentionez ca nu sunt casatorita dar prietenul meu doreste sa achizitioneze un apartament prin programul Prima Casa inainte de casatorie.As dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Coproprietate pe cote parti anddyyy anddyyy Buna ziua, numele meu este Mihai Andrei, am o mica nelamurire in legatura cu actul de proprietate. Eu si prietena mea vrem sa cumparam o casa, insa nu suntem ... (vezi toată discuția)