avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

copil

as avea si eu o intrebare , daca pana la 1 martie am lucrat neintrerupt timp de 5 ani , dupa care am intrat in somaj, sunt insarcinata pot beneficia de indemnizatia de stat, daca da in ce conditiii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:09, 17 Mai 2009
Puteti beneficia de indemnizatie de crestere copil daca ati avut venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Perioada de somaj si cea de concediu medical/prenatal se asimileaza stagiului de 12 luni cerut. Probabil beneficiati de indemnizatie de somaj 9 + 3 luni? adica pana in martie 2010?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
pakos, utilizator
Perioada de somaj se ia in calculul insemnizatiei de somaj, deci nu ar trebui sa fie nici o problema sa puteti beneficia de concediul, si implicit indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
edusa a scris:

as avea si eu o intrebare , daca pana la 1 martie am lucrat neintrerupt timp de 5 ani , dupa care am intrat in somaj, sunt insarcinata pot beneficia de indemnizatia de stat, daca da in ce conditiii?


OUG nr.148/2005 prevede ca, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
In calculul celor 12 luni, va intra si perioada in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii.
si ce se intampla daca dosraul de somaj am resusit a-l depun in mai ?
Perioada care se ia in calcul sunt cele 12 luni dinaintea nasterii copilului ... de exemplu, data nasterii copilului este 1 august 2009 perioada care se ia in calcul este 1 august 2008 - 31 iulie 2009. In aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit sau perioade asimilate (cum ar fi, somajul).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului  dana alex dana alex Buna,am si eu o intrebare ,ce pot sa fac sa beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului daca mai am 3 saptamani de somaj si sunt insarcinata in 5 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - nelamurire corinac corinac Buna ziua! Va prezint cazul meu concret pentru care, in masura in care se poate, as vrea un raspuns la fel: deci, sunt anagajata la o firma din octombrie ... (vezi toată discuția)
Cic nicotorok nicotorok Am o nelamurire: o angajata a fost in somaj , a fost angajata din somaj pe un alt post in 15.11.2009, este insarcinata si cu data de 01.01.2010 a adus la firma ... (vezi toată discuția)