avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... venit din conventie civila in perioada de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

venit din conventie civila in perioada de somaj

As dori sa stiu parerile voastre despre urmatoarea situatie.

Pana cum ceva timp in timp ce primeai indemnizatie de somaj puteai obtine si alte venituri din conventii civile sub o anumita limita.

Dupa noile modificari, o conventie civila (indifernt de valaoare venitului) duce la suspendarea/incetarea indemnizatie?

Prin HG 449/2009 art din Norme s-a modificat astfel:

"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."

forma anterioara a articolului(alin.2) a fost:
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice în mod independent şi de asociaţiile familiale în baza autorizaţiei de funcţionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale, precum şi activităţile desfăşurate în calitate de asociat în cadrul societăţilor comerciale.

Sa inteleg ca daca primesc indemnizatie de somaj si voi incheia o conventie civila de prestari servicii, indiferent de valoarea ei, va inceta acordarea indemnizatie?
Ajofm-eu 'meu' asa spune si inclin sa cred dupa ce am citit acest articol ca asa este.

Multumesc anticipat pentru discutarea acestui subiect. :)
Cel mai recent răspuns: adak , utilizator 13:49, 16 Martie 2010
Daca legiuitorii nu sunt prevazatori... ce sa spun?
Din moment ce veniturile dobandite din conventii nu sunt prevazute ca motiv de incetare sau suspendare...nici macar ca plafon maxim( cum e la PFA, etc)...
Tu ce spui? B-)
Ei, grace_r, sa nu exageram de acum! ce treaba are incadrarea in munca si conventia civila?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
pakos, utilizator
;) Pai eu ce sa spun decat ca pot lucra cu conventie civila pentru oricat de multi bani :dance3:

Nu pot sa stiu insa ce va zice ajofm :"> Crezi de exemplu ca ar primi un dosar in care adeverinta de la Finante ar zice ca solicitantul obtine venituri (din conventii civile) de 1000 ron lunar?
As vrea sa vad ca este posibil :worthy: oare exista cineva care sa fi trecut practic in ultima luna prin aceasta situatie?
In cazul refuzului - aceeasi solutie: instanta de contencios.
Insa la tine nu e cazul sa ii anunti, intrucat nu desfasori "activitati autorizate" B-)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
pakos, utilizator
B-) asa ma gandesc si eu :">
Spor la treaba si Doamne ajuta!:vishenka:

Alte discuții în legătură

Nelamurire legata de ajutorul de somaj CAMELIA D. CAMELIA D. Buna ziua , Momentan nu am un loc de munca si primesc indemnizatie de somaj,si as dori sa-mi spuneti daca in cazul in care as opta pentru un loc de munca ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii ContSters81546 ContSters81546 Buna seara, Am si eu o nelamurire si am nevoie de un sfat sa stiu cum sa procedez. In momentul de fata sunt somera, insa as avea posibilitatea sa desfasor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie alexandru2007 alexandru2007 1.Daca sunt in CIC pot presta activitati profesionale in baza unei conventii civile ? Trebuie sa renunt la CIC pentru conventie? Ce spune legea? 2. Somer ... (vezi toată discuția)