avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele suplimentare si limita lor, conditii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele suplimentare si limita lor, conditii

Buna ziua,
am o intrebare legata de aceste ore suplimentare.

Eu lucrez la o firma cu 55 de angajati. Facem ore suplimentare la greu, ajungand si la 350-360 de ore pe luna. Adica, peste 160-170 de ore suplimentare. Totul se face in baza unei Conventii de mana, neiregistrate la ITM si nici la Tribunal.
Aceasta Conventie spune ca suntem de acord sa faca ore suplimentare. Jumatate din angajati au semnat asa ceva, jumatate nu pentru ca sunt prea noi.
Toate orele sunt declarate si suntem platiti cu 175% pentru fiecare ora suplimentara, considerata dupa implinirea numarului de ore normale din luna respectiva. iar banii sunt varsati la finante conform impositelor si taxelor, adica sunt verificabili.

Intrebarele mea sunt:
- cat de legala este operatiunea asta?
- daca nu este legala, ma fac partas la incalcarea legii?
- daca am fost "tepuit" de conducere, banii cuveniti ii mai pot primi?

Citeam in Codul Muncii ca angajatul nu poate renunta la drepturile sale, inclusiv la dreptul de a avea 12 ore consecutive de odihna, de avea 2 zile consecutive saptamanal etc...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 17 Mai 2009
Buna ziua ,
va raspund punctual la intrebarile adresate , ca vad ca ati citit textul de lege si nu are sens sa il ma citez aici
1. nu este legala conventia semnata , pentru ca norma de lucru nu poate depasi 48 ore pe saptamana si orele suplimentare nu pot fi mai mult de de 32 /luna
2. da, sunteti partas la incalcarea legii
3. stiti vorba aia , si cu burta plina si cu slanina in pod... nu se poate . daca orele suplimentare va sunt platite asa cum scrieti mai sus , ramane sa alegeti intre avantajul financiar si o epuizare fizica si nervoasa , inevitabila la un astfel de volum de munca .
Daca ati putea reveni cu un pic mai multe amanunte, eu nu ma pot pronunta doar cu aceste detalii.
Despre ce fel de conventie vorbim mai exact? :-/ Despre ce finante vorbim la partea :"iar banii sunt varsati la finante conform impositelor si taxelor, adica sunt verificabili."

@HRS Cele 48 ore (inclusiv ore suplimentare)/ saptamana se refera la un singur contract de munca. Stim, stim..legea este asa cum este. #-o
nu gasesc rostul remarcii de mai sus :O
nu cred ca persoana a sustinut ca ar avea mai multe contracte si normal ca in cele 48 sunt incluse si suplimentare
art 111 CM
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
ori sunt eu toata blonda azi ,ori nu m-am exprimat cum trebuie :sorry:

Reluam :)

Eu nu am inteles, in primul rand, ce fel de conventie este si ce legatura au orele suplimentare cu conventia sau cu contractul de munca. De aici cred ca a pornit incurcatura (posibil sa nu ma fi exprimat nici eu prea limpede).
Adica nu deduc din cele relatate de user daca este vorba de "intelegere" scrisa prin care isi dau acordul pentru acele ore suplimentare, sau vorbim de conventie civila sau conventie in baza unui contract comercial .... :-/

Scuzele mele daca am creat si mai mult confuzie :bow:
Pana primim lamuriri suplimentare , daca mai e cazul , lucram cu materialul clientului :
1 a spus ca este angajat in cadrul unei societati cu 55 angajati si efectueaza ore suplimentare peste 160/luna .Automat ma gandesc ca nu activeaza in baza contractelor comerciale.
2 acest tip de conventie ne-a fost solicitat si noua spre intocmire de catre un beneficiar si am refuzat , cu riscul de a pierde un contract de prestari servicii , argumentandu-i ca este nelegal .Orice conventie ar semna salariatii nu pot face o renuntare la drepturile legale ( acestea se justifica tocmai in ideea de a-i proteja sub toate aspectele , inclusiv al sanatatii in munca ).
3 nu am venit cu citate din art de lege , dat fiind faptul ca reallyme se informase deja .
4 conventia semnata de mare parte de salariati este nula , atat in fata ITM-ului cat si in fata unei instante , privitor la justificarea angajatorului ca are acordul salariatului pentru efectuarea unui numar atat de mare de ore suplimentare
5 sumele pot si verificate ca fiind impozitate si platite in cazul in care se trec pe statul de plata ca o forma de premiere sau depasire sarcini , fara a fi rezultatul unui calcul " pe fata " a orelor suplimentare .

cam aceasta este parerea mea :D
andreea

Alte discuții în legătură

48 de ore libere consecutiv marinica71 marinica71 lucrez in asistenta sociala iar programul de lucru este de 12 cu 36 .de cateva zile am fost instiintati de cei de la itm ca trebuie sa ne schimbam programul ... (vezi toată discuția)
Cumul de funcții FinlandDream FinlandDream Bună ziua, Sunt in situatia bizară de a nu înțelege interpretarea art 135 alin 1 din Legea nr 53/2003 care prevede că salariații au dreptul între ... (vezi toată discuția)
Norma intreaga Ramona1982 Ramona1982 ce articol din noul cod a muncii prevede ca un salariat poate fi angajat la societati diferite u norma intreaga? (vezi toată discuția)