avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele suplimentare si limita lor, conditii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele suplimentare si limita lor, conditii

Buna ziua,
am o intrebare legata de aceste ore suplimentare.

Eu lucrez la o firma cu 55 de angajati. Facem ore suplimentare la greu, ajungand si la 350-360 de ore pe luna. Adica, peste 160-170 de ore suplimentare. Totul se face in baza unei Conventii de mana, neiregistrate la ITM si nici la Tribunal.
Aceasta Conventie spune ca suntem de acord sa faca ore suplimentare. Jumatate din angajati au semnat asa ceva, jumatate nu pentru ca sunt prea noi.
Toate orele sunt declarate si suntem platiti cu 175% pentru fiecare ora suplimentara, considerata dupa implinirea numarului de ore normale din luna respectiva. iar banii sunt varsati la finante conform impositelor si taxelor, adica sunt verificabili.

Intrebarele mea sunt:
- cat de legala este operatiunea asta?
- daca nu este legala, ma fac partas la incalcarea legii?
- daca am fost "tepuit" de conducere, banii cuveniti ii mai pot primi?

Citeam in Codul Muncii ca angajatul nu poate renunta la drepturile sale, inclusiv la dreptul de a avea 12 ore consecutive de odihna, de avea 2 zile consecutive saptamanal etc...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 17 Mai 2009
:offtopic:
valeriu, nu cred ca este cazul sa intri intr-o polemica care nu-si are rostul ...
freeelis a scris:

:offtopic:
valeriu, nu cred ca este cazul sa intri intr-o polemica care nu-si are rostul ...



Sa inteleg ca nu avem voie sa exprimam puncte de vedere sau ca nu e voie sa contrazicem un jurist?!
Eu nu sunt jurist, sunt economist, si m-am exprimat in termeni pe care sa-i inteleaga si altii, nu numai juristii.
:offtopic:
Nu la asta ma refeream , Valeriu ci era in legatura cu punctul 2 din mesajul tau in care ai afirmat ca " Se vede ca nu ati fost niciodata in situatia de a nu avea un salariu decat daca acceptati conditiile (chiar si ilegale) ale angajatorului. Nu trebuie sa acuzam pe salariat decat in cazul in care cu buna stiinta accepta compromisuri ... de aici, se poate isca o discutie offtopic care nu va avea legatura cu topicul deschis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

48 de ore libere consecutiv marinica71 marinica71 lucrez in asistenta sociala iar programul de lucru este de 12 cu 36 .de cateva zile am fost instiintati de cei de la itm ca trebuie sa ne schimbam programul ... (vezi toată discuția)
Cumul de funcții FinlandDream FinlandDream Bună ziua, Sunt in situatia bizară de a nu înțelege interpretarea art 135 alin 1 din Legea nr 53/2003 care prevede că salariații au dreptul între ... (vezi toată discuția)
Norma intreaga Ramona1982 Ramona1982 ce articol din noul cod a muncii prevede ca un salariat poate fi angajat la societati diferite u norma intreaga? (vezi toată discuția)