avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele suplimentare si limita lor, conditii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele suplimentare si limita lor, conditii

Buna ziua,
am o intrebare legata de aceste ore suplimentare.

Eu lucrez la o firma cu 55 de angajati. Facem ore suplimentare la greu, ajungand si la 350-360 de ore pe luna. Adica, peste 160-170 de ore suplimentare. Totul se face in baza unei Conventii de mana, neiregistrate la ITM si nici la Tribunal.
Aceasta Conventie spune ca suntem de acord sa faca ore suplimentare. Jumatate din angajati au semnat asa ceva, jumatate nu pentru ca sunt prea noi.
Toate orele sunt declarate si suntem platiti cu 175% pentru fiecare ora suplimentara, considerata dupa implinirea numarului de ore normale din luna respectiva. iar banii sunt varsati la finante conform impositelor si taxelor, adica sunt verificabili.

Intrebarele mea sunt:
- cat de legala este operatiunea asta?
- daca nu este legala, ma fac partas la incalcarea legii?
- daca am fost "tepuit" de conducere, banii cuveniti ii mai pot primi?

Citeam in Codul Muncii ca angajatul nu poate renunta la drepturile sale, inclusiv la dreptul de a avea 12 ore consecutive de odihna, de avea 2 zile consecutive saptamanal etc...

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:23, 17 Mai 2009
1. Articolele referitoare la timpul de munca si de odihna sunt cele mai incalcate din tot Codul muncii.
2. Eu nu am auzit pana acum de o pedepsire a unui angajator pentru incalcarea Codului muncii in acest domeniu.
3. Singura problema foarte sensibila mi se pare aceea cu epuizarea fizica/psihica.
Va aduceti aminte de salariata care a murit fiind epuizata de munca!? Televiziunile si ziarele au facut atunci mare galagie si astazi nu se mai aude nimic. A fost cineva de vina atunci (in afara de salariata care a muncit pa a murit)?
4. Eu nu cred ca salariatul poate fi facut partas la asemenea incalcari ale legii de catre angajator, chiar daca a semnat o conventie, care poate fi ilegala din start.
Buna ziua!

Am verificat mail-ul si am vazut raspunsurile dvs.

Nu este vorba decat despre o foaie/lista cu numele angajatilor, semnatura fiecaruia si un text in care se spune ca suntem de acord cu orele suplimentare.
Nu este stampilata, nu este inregistrata in evidentele firmei si nu am primit nicio copie a acesteia nici stampilata, nici ne stampilata.

Faza cu epiuzarea este ascunsa strategic, in firma avand loc accidente de munca si accidente rutiere care au fost fie ascunse ITM, fie in urma verificarilor, inspectorii de la ITM au aflat ca pontajele stau intr-un oras iar cartile de munca in alt oras la sediul firmei. Nu s-au obosit sa verifice pontajele mergand pe ideea ca firma are capital austriac si pe consecinta nu poate incalca legea.

Incalcarea acestei legi, daca este ca si eu sa fiu acuzat duce la amenzi? Si despre ce amenzi este vorba, pentru ca platind taxele la stat personal ma consider contribuabil bun. Si da, cand ma refeream la "verificabile" vroiam sa spun ca le regasesc in fisa fiscala a fiecarui an ca si contributii si taxe. Nu stiu cum sunt incadrate, dar pe fluturas primim defalcat ore normale/ore suplimentare.

Care ar putea fi consecintele unei informari catre ITM? Ati mai avut asemnea cazuri?

Multumesc pentru raspuns.

cate ore suplimentare sunt trecute pe fluturas ?
tudorvaleriu a scris:

2. Eu nu am auzit pana acum de o pedepsire a unui angajator pentru incalcarea Codului muncii in acest domeniu.


Ba eu am auzit, dar am auzit si de angajatori care prefera sa plateasca amenda si sa continue intr-o forma sau alta cu incalcarile. :rolleyes:
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

48 de ore libere consecutiv marinica71 marinica71 lucrez in asistenta sociala iar programul de lucru este de 12 cu 36 .de cateva zile am fost instiintati de cei de la itm ca trebuie sa ne schimbam programul ... (vezi toată discuția)
Cumul de funcții FinlandDream FinlandDream Bună ziua, Sunt in situatia bizară de a nu înțelege interpretarea art 135 alin 1 din Legea nr 53/2003 care prevede că salariații au dreptul între ... (vezi toată discuția)
Norma intreaga Ramona1982 Ramona1982 ce articol din noul cod a muncii prevede ca un salariat poate fi angajat la societati diferite u norma intreaga? (vezi toată discuția)