Buna ziua ! Lucrez la o firma din luna martie a anului 2010 si sunt insarcinata in aproximativ 4 luni... in urma cu cateva luni firma si-a anuntat retragerea de pe piata romanesca , nu faliment , retragere ..acest lucru avand ca si consecinta concedierea colectiva ...colegii mei au primit si au semnat deja preavizul insa eu nu ma aflam pe lista avocatilor care reprezentau firma !
Cand am intrebat de situatia mea au spus ca eu ma incadrez intr-o alta procedura fiind insarcinata, ca o sa mi se respecte toate drepturile si ca o sa fiu informata in zilele urmatoare ce decizie s-a luat cu privire la mine! De moment nu am primit nici un raspuns la intrebarile mele desi au mai trecut cateva zile de atunci !
Mentionez faptul ca eu am adus la cunostinta firmei faptul ca sunt insarcinata insa nu am primit de la itm nici o instiintare sau de la medicina muncii (asa am citit pe net ca in termen de 10 zile trebuia sa primesc un nr de inregistrare al dosarului sau ceva de genul )
Va rog daca se poate sa imi spuneti la ce ar trebui sa ma astept din partea firmei..colegii mei or sa primeasca salariile compensatorii si actele de somaj cel putin asa li s-a promis...eu ce acte ar trebui sa primesc sa fie ok din punct de vedere legal pentru a putea mai departe sa raman in prenatal si postnatal dupa care sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil...trebuie sa mi se dea si mie actele de somaj si sa raman in somaj pana la implinirea celor 32 de saptamani de sarcina pentru a putea ulterior sa raman in prenatal , postnatal si crestere copil...sau ce ar trebui sa fac..?
Va rog sa ma ajutati sa gasesc raspunsurile intrebarilor mele !
Va multumesc anticipat !
buna ziua ! a trecut ceva timp, am asteptat sa vad ce decizie se va lua in ceea ce ma priveste si intr-un final am fost contactata de un reprezentant al firmei :
mi s-a oferit posibilitatea sa imi dau demisia in schimbul unei sume de bani...practic sa renunt la concediul maternal, concediu crestere copil, cele 6 luni de protectia maternitatii, actele de somaj...mentionez faptul ca suma oferita de ei este estimativ egala cu banii pt cei doi ani de CIC insa daca semnez eu ar trebui sa renunt la multe drepturi nu mai pot intra in concediu crestere copil ...avand acum 5 luni de sarcina ...pierd continuitatea , nu mai pot naste la stat deoarece nu mi se va mai plati CAS-ul , pierd maternalul, somajul....ce pot sa fac ce sfaturi imi puteti da pentru a iesi cat mai bine din situatia aceasta ?
Mentionez faptul ca semnarea demisiei a fost o optiune , cealalta optiune ar fi sa raman in continuare angajata lor, dar mi-au sp ca nu se stie cat timp va mai continua centrala care de moment este singurul departament care functioneaza, sau ce se va intampla mai tarziu ca ei vor sa imi respecte toate drepturile dar nu se stie cine se va ocupa sa imi respecte aceste drepturi daca ei pleaca din tara...va rog sa ma ajutati cu un sfat !
Va multumesc !
Revin cu o alta situatie pe care de altfel va rog sa ma ajutati sa o clarific :
- Daca sunt in concediu maternal si imi dau demisia de la locul de munca beneficiez iin continuare de concediile pre si post natal si mai pot intra in indemnizatie copil sau imi pierd aceste drepturi ...daca se poate continua concediul maternal unde trebuie sa duc actele si despre ce acte este vorba
-Daca ,fiind insarcinata, imi dau demisia la data de 15 septembrie de ex si in data de 16 septembrie semnez un contract pe perioada determinata de o luna cu o alta firma pot intra in somaj si ce acte ar trebui sa imi elibereze fiecare firma in parte (mentionez ca la prima firma am lucrat 4 ani fara intrerupere iar la cea de-a doua contract determinat pe o luna )
1. - Daca in timp e sunteti in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) va inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs. puteti prezenta in continuare certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune la Primarie actele pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- De asemenea puteti sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate) si va vor fi platite concediile medicale.
- La fel, dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune la Primarie actele pentru indemnizatia pentru CCC.
2. - Daca in timp ce sunteti in concediu de maternitate va inceteaza CIM din motive imputabile dvs. atunci nu va mai plateste nimeni concediul de maternitate dupa incetarea CIM.
- Incetarea CIM prin demisie sau cu acordul partilor va este imputabila dvs.
- Daca intreruperea este de cel putin o luna incheiata (intre 1-31) nu veti mai beneficia nici de CCC.
3. Daca demisionati cu data de 15 iar cu data de 16 incheiati un CIM pe perioada determinata (indiferent de durata), la incetarea CIM puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
4. Fiecare firma trebuie sa va inmaneze:
- decizia de incetare a CIM;
- adeverinta de vechime;
- adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj.
- adeverinta cu veniturile si zilele lucrate pe ultimele 6 luni de dinainte de a intra in concediu de maternitate care au fost folosite la calculul indemnizatiei pentru concediul de materniatte.
va multumesc frumos , mi-ati fost de mare ajutor ...dar daca imi dau demisia dupa ce intru in concediu crestere copil ....practic renunt la somaj nu si la indemnizatia de 2 ani , nu ?