Buna ziua,sunt divortata de 1 an si 3 luni ,in cursul acestei luni am picat de acord cu partaj pe cale amiabila .Aseara am fost in domiciliul un am locuit eu si fostul sot pentru a mi lua lucrurile conform intelegerii,insa, la un moment dat totul a degenerat iar el a incuiat usa si mi a dat un pumn in gat.A venit politia a facut raport apoi eu am mers la spital din cauza durerilor.Luni voi merge la IML si voi face plangere penala la politie.As dori sa stiu ce pedeapsa s au sanctiune risca fostul sot? Si daca acest act de violenta ma ajuta pentru a obtine custodia unica asupra minorei rezultata din casatorie? In prezent se exercita custodie comuna.Multumesc anticipat,
E greu de spus ce va iesi.
Pe agresiune cel mult o amenda.Nu cred ca se va incadra pe tentativa de omor.
Pe custodie doar daca exercita agresiuni impotriva minorului.
Multumesc de raspuns.Tin sa mentionez ca am fost lovita in gat in asa zisul marul lui adam.Dar probabil incadrarea ca si gravitate o v a face medicul legist nu?
La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) In situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(2^2) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu-si exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (21), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2^3) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil, din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror alte institutii ce intra in contact cu copilul.
(2^4) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguriviolenta , infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti." L 257/2013
Asa cum era si logic, s-a inteles in sfarsit ca violenta este un model de comportament si faptul ca nu s-a manifestat inca fata de copil poate fi strict o chestiune de timp!
Mergeti la inml si depuneti apoi o plangere fie direct la parchet, fie la sectia de politie de care apartineti, sesizand infr de loviri si alte violente.
Cu privire la sanctiune, mai ales daca nu are antecedente penale sansele sunt minime! Dar, se va incepe urmarirea penala, si dvs veti putea prezenta dovada in instanta solicitand exercitarea autoritatii exclusiv de catre dvs. Ca proba nu va fi suficienta, dar va fi importanta.
Multumesc din suflet de raspuns.Si ,mai am o chestiune. Minora avand orobleme de sanatate certifgicat de handficap grav/accentuat tatal a obtiunut bani cu titlu de donatie s au sponsorizare ,bani ce trebuiau sa ajunga la minora pentru plata terapiilor de recuperare .Insa,acest lucru nu s a intamplat si el a folosit banii in scopuri proprii.Asta cred ca a r fi suficient pentru decaderea din drepturi nu? Si aveti idee pentru asa ceva ce risca?Multumesc,
Decaderea este o actiune ce poate fi promovata doar de autoritatea tutelara. Ceea ce trebuie sa faceti este sa obtineti dovezile necesare ca acesta ar fi incasat banii, fara sa-i foloseasca pentru copil. Daca faceti aceasta dovata ii puteti face plangere la parchet si/sau politie pe infr de inselaciune cat si ptr cea de abandon de familie, teza 1: Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;