Am lucrat in cadrul unei firme de retail, in 25.04.2009 mi-am depus demisia, iar ultima zi de pontaj a fost 10.05.2009.
Mentionez ca pana in momentul plecarii din firma nu s-a facut inventar, acesta incepand ulterior, nefiind finalizat inca.
Este corect ca acest inventar facut dupa plecarea mea din firma sa fie luat in considerare?
Daca se constata ca exista lipsuri, iar daca garantia lunara care se percepea si ultimul salar (pentru cele 10 zile din luna 05) nu acopera aceste lipsuri, este normal sa mi se ceara sa aduc diferenta de bani?
Cat despre sfatul dat de 2007_rozi, in luna august am semnat un "contract de garantie in numerar", acesta fiind citez:"conform prevederilor Legii nr.22/1969, H.C.M. nr.2230/1969 si a ordinului emis de organul central nr. 54/1994 privind incadrarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor".
Nu la un astfel de document se referea 2007_rozi . Contractul de garantie semnat in baza legii si insotit de o decizie de numire in functia gestionar , sunt perfect legale , cum legal era sa va retina si garantia de 10% din salarul de incadrare . Dar nu mai intram in detalii pentru ca nu este cazul acum .
Este important ca de acum incolo sa nu semnati niciun document prin care va dati acceptul pentru retineri salariale, indiferent de natura pe care o specifica sau invoca fostul angajator.
Lipsa in gestiune angajeaza raspunderea patrimoniala a salariatului iar " reglarea " sumelor se face doar prin intermediul instantei si in urma hotararii definitive si irevocabile a acesteia .
Dupa cum am promis, revin cu vesti in ceeea ce priveste problema mea.
Avand in vedere ca se apropie ziua de salariu (11), in acum cateva zile, seful de magazin au trimis la sediul central al firmei un mail prin care ii anunta ca imi revine sa platesc 800 ron. Daca va amintiti eu sunt plecata din firma din 10 mai , iar acest nu a fost trimis in momentul in care eram angajata.
Aceasta suma urmeaza sa imi fie imputata din garantie si ultimul salar.
Mai pot depune plangere la itm? Pot sa mai depun plangere ca imi retin aceasta suma desi lipsurile nu au fost constatate cand eram angajata?
1. Puteti face sesizare la ITM pentru a constata ilegalitatea facuta de angajator.
2. Nici o retinere din salariu nu se face decat in baza unei hotarari judecatoresti>
3. Va redau din Codul muncii:
Art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
4. Asadar, pentru a recupera banii de la dvs. trebuie ca angajatorul sa va dea in judecata.
5. Daca vi se retin ilegal banii s-ar putea sa-l dati dvs. pe el in judecata.
Mai spuneti-ne ce se mai intampla!
Avand in vedere ca nici bonurile pentru luna aprilie nu mi-au fost inmanate (pe motiv ca acestea nu au ajuns in magazin), astazi cei de la centru confirmandu-mi ca acestea ar trebui sa fie in magazin, cu siguranta zilele urmatoare voi merge la magazin.
O sa va relatez exact explicatiile pe care le primesc.
Sa inteleg ca dumneavoastra ma sfatuiti sa nu accept decat salariul ce mi se cuvine pentru cele 10 zile.