avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de maternitate

Buna ziua,

1. In primul rand va multumesc pentru raspunsurile la intrebari.

Am cinstata insa niste erori in datele pe care le-am dat si deci, rectific:

- sunt profesor titular in invatamant
- in anul scolar 2007-2008, am avut 6 luni (septembrie 2007 - februarie 2008) concediu de studii cu plata; iar urmatoarele 6 luni (martie 2008 - august 2008) cocediu de studii fara plata.
- anul scolar 2008 - 2009 (acest an) am concediu fara plata (cum prevede legea cadrelor didactice, am dreptul la un an de concediu fara plata o data la 10 ani)

Observatie: In acesti doi ani am urmat(urmez inca) studii universitare in strainatate

Acum sunt insarcinata in 6 luni si va trebui sa nasc in august. Voi naste in strainatate, aici, in Franta.
Intrebarea mea este: as putea sa beneficiez de concediu de maternitate/CCC (2 ani) pentru a-mi putea pastra titulatura?(repet: sunt profesor titular in invatamantul preuniversitar). Deci voi naste in strainatate, aici, unde fac si studiile.

2. O alta problema ar fi aceea a contributiei la casa de asigurari de sanatate:
In Romania am contribuit pana in luna martie 2008, apoi am avut aici asigurare. In plus, am lucrat (obligata fiind sa fac un stagiu pentru ca fac un master profesional) timp de 4 luni si deci, am contrinuit direct la casa de asigurari de sanatate din Franta 4 luni "din cele 12 luni anterioare nasterii". Cum Franta face parte din categoria tarilor cu care statul roman are incheiat contract de colaborare, ma intreb daca mai este necesar sa platesc din urma la casa de asigurari din Romania pentru a beneficia de indemnizatie de CCC.

3. Pentru a depune cerere de concediu, trebuie sa iau adeverinta de la "medicul de familie", dar eu sunt aici urmarita de medicul de familie; in cest caz, banuiesc ca trebuie sa iau adeverinta, sa o traduc, s atraduc si alte acte etc etc.

4. Problema domiciliului(faptul ca mi-am reinnoit pasaportul si am ales sa am domiciliul aici pentru o perioada pt ca in Ro nu aveam domiciliu stabil) poate fi o problema?

Sper sa aveti rabdare sa cititisi sa raspundeti mesajului meu.




Multumesc anticipat.

Rarada


Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2009
Rarada, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:30, 16 Mai 2009
Concediul de maternitate este acel concediu de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere, in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate, cu plata unei indemnizatii aferente.
Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate, asigurata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 1 luna realizat in ultimele 12 luni anterior primei zile de concediu medical inscrise in certificatul medical.
Se valorifica pentru obtinerea indemnizatiei de maternitate perioadele asimilate stagiului de cotizare in care asiguratii:
* au beneficiat de pensie de invaliditate;
* au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca nu conteaza daca copilul se va naste in Romania sau nu. Important este ca eu sa fi contribuit la asigurarea sociala minim o luna in ultimele 12 luni.
Insa, ma intreb, nu este posibil sa beneficiez de concediu fara plata de cresetera copilului (timp de doi ani?)

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Rarada
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 51. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;

b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;

Deci, depuneti cerere la institutia la care munciti pentru suspendarea contractului de munca pe perioada concediului pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de cei 85% ? alexia82 alexia82 buna ziua! lucrez de 6 ani in invatamant si am avut contract de munca pe perioada determinata de la an la an. acum sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Prenatal morena15 morena15 In prezent sunt agent vanzari intr-o firma de aproape 4 ani ;acum o luna m-am casatorit si vreau sa am un copil.Firma nu merge foarte bine si imi este teama ca ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie concediu de sarcina si lauzie iulia34 iulia34 Buna seara! Sunt insarcinata in 35 de saptamani, urmand sa nasc pe 12 iunie 2011. Mentionez ca de la 1 septembrie sunt in concediu fara plata (invatamant). ... (vezi toată discuția)