avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... beneficiez de cei 85% ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

beneficiez de cei 85% ?

buna ziua!
lucrez de 6 ani in invatamant si am avut contract de munca pe perioada determinata de la an la an.
acum sunt insarcinata in 3 luni si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii octombrie.contractul meu se incheie pe data de 31 septembrie 2010 si intru in concediu de odihna pe 13 iunie cand luam vacanta de vara.neavand continuitate pt anul ce urmeaza!
mie imi raman 2 luni pana nasc in care nu sunt angajata.pot sa platesc la stat din mana pt cele doua luni (octombrie si noiembrie)si sa beneficiez de cei 85% din ultimul salariu?
Cel mai recent răspuns: ursuletroz , utilizator 20:06, 24 Martie 2010
Asiguratele au dreptul pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatia de maternitate. Prin asigurate se intelege persoanele fizice asigurate in conditiile legii 19 / 2000 si care pot fi cetateni romani, ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributiile de asigurari sociale.
Alineatul 2 al articolului 118 precizeaza ca femeile beneficiaza de aceleasi drepturi, 126 de zile calendaristice concediu pentru sarcina si lauzie, daca au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Potrivit articolul 119 din legea 19 / 2000, concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
Pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, trebuie ca in ultimele 12 luni sa fi cotizat la asigurarile sociale. In ultimele 12 luni se pot include urmatoarele perioade:

* ti-ai insotit sotul/sotia in misiune permanenta diplomatica in strainatate
* ai beneficiat de ajutor de somaj
* ai avut concedii si indemnizatii de asigurari sociale si de sanatate
* ai realizat, in sistemul public de pensii - un stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala.
Prin urmare beneficiati de drept de indemnizatie pentru crestere copil
Ca sa beneficiati de indemnizatia pentru CIC ar trebuie sa faceti dovada ca in perioada oct.2009 - oct.2010 ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni...
daca incetarea contractului se face in baza art 56 j din codul muncii, puteti sa beneficiati de somaj, prin urmare veti fi asigurata si veti beneficia de indemnizatia de crestere si ingrijire copil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu prenatal ContSters81689 ContSters81689 Buna seara In luna septembrie 2008 am demisionat de la fostul loc de munca. Mi-am reinceput activitatea in luna februarie 2009. Deci mi-am intrerupt ... (vezi toată discuția)
Prenatal morena15 morena15 In prezent sunt agent vanzari intr-o firma de aproape 4 ani ;acum o luna m-am casatorit si vreau sa am un copil.Firma nu merge foarte bine si imi este teama ca ... (vezi toată discuția)
Prenatal, risc maternal angica angica buna.sunt insarcinata in 25 de saptamani.si mi-am luat concediu medical pt ca am avut probleme cu rinichii.mi-e ft greu la munca.nu mai pot sta atatea ore in ... (vezi toată discuția)