Am un copil de 4 ani. Pana acum am locuit impreuna cu tatal ei si am functionat toti 3 ca o familie, dar nu am avut niciodata acte de casatorie. Copilul are in certificat numele tatalui ei. Avand in vedere ca urmeaza sa ne despartim, asta insemnand ca eu si copilul vom locui separat, as vrea sa stiu daca exista posibilitatea stabilirii pensiei alimentare amiabil, prin notariat. De asemenea, va rog sa imi spuneti daca in aceasta situatie, legal, copilul este in custodia mea, sau trebuie sa fac anumite demersuri pentru stabilirea custodiei legale.
Va multumesc!
Pentru problema dvs. vă puteți prezenta în fața unui mediator, pentru a conveni cu tatăl copilei dvs. cuantumul pensiei de întreținere, precum și custodia și planul re relații personale cu minora.Se încheie un acord de mediere, pe care-l prezentați la judecătorie pentru a fi încuviințat și a se pronunța o hotărâre. Nu va mai avea lco o judecată propriu zisă, ci doar se va verifica acordul de mediere. Aceste probleme nu sunt de competența notarului, așadar, dacă doriți calea amiabilă, mediere și depunere acord la instanță.
La notar nu se poate.
Puteti incerca prin mediere daca nu va intelegeti.
Daca va intelegeti se poate rezolva si fara mediator in fata judecatorului.
Primul pas este sa deschideti procesul.
Trebuie sa aveti o actiune redactata motivata in fapt si in drept.
daca sunteti de acord cu locuinta minorului la dvs, cu exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti, cu cuantumul pensiei de intretinere puteti merge la un notar asistati si de un avocat pentru a fi siguri ca intelegerea este consemnata exact asa cum doriti. daca insa nu va intelegeti atunci consultati un avocat, puteti incerca in prealabil si o mediere, si sesizati instanta de judecata.
Daca va intelege sa isi angajeze avocat se poate incheia intelegerea in scris si in fata judecatorului daca se inteleg pe tot.
Nu prea cred ca are sens sa mearga la notar sau mediator daca el vine la termen.
Daca nu vine el la judecata se va judeca si in caz de mediere.