avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie exclusiva

buna ziua,as dori sa intreb daca el concubinul meu e de acord sa mi dea custodie exculsiva o pot o obtine doar la notar?intreb asta pt ca situatie nu i foarte ok,adica el a avut o tentativa de suicid , l am salvat atunci ,ne certam destul de des din motive banale ,pe scrisoarea medicala ii scrie tlburari de comportament si altele ,de aceea e foarte instabil,azi stie ce face maine nu(azi se sinucide,maine pleaca,etc)am discutat amandoi a zis ca i de acord sa mi ofere custodia tocmai din aceste motive ,as putea sa o pbtin asa ?precizez ca nu vreau sa l scot din drepturile parintesti sau sa i iau fata dar daca intr o zi el pleaca si ma lasa cu fata eu cum il mai gasesc sa pot sa cer acest drept atunci?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:45, 6 Februarie 2015
Autoritatea parinteasca nu se dispune pe cale notariala.

Trebuie sa investiti instanta de judecata.


(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)


In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.


Instanța poate dispune, dacă apreciază că este în interesul superior al copilului și că există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, psihică, spirituală, morală sau socială a copilului, inclusiv a copilului din afara căsătoriei în cazul căruia părinții nu conviețuiesc, ca drepturile părintești să fie limitate unui părinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre părinți.




Succes.


multumesc de raspuns ,precizez ca c fata nu i agresiv sub nici o forma ba chiar tine la ea dar cu mine e agresiv verbal
si inca o intrebare .imi trebuie avocat sau pot sa ma duc cu el in tribunal si sa facem actele in fata judecatorului,cum e procedura'?
~ Conținut șters la cerere ~
si daca cumva vreau sa ies cu fata din tara si in vacanta nu am sa pot pt ca chiar atatea nu o sa vrea,mai mult ca sigur

Alte discuții în legătură

Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Divortul si custodia minorilor emmaem emmaem Sunt casatorita de 5 ani si am doua fetite,situatia familiala actuala consider ca nu este un mediu bun in care sa imi cresc fetitele intrucat tatal lor este un ... (vezi toată discuția)
Proces de custodie ... Cri013 Cri013 Bună. Am o întrebare, sper sa ma puteți ajuta. În cazul unui proces de custodie, în urma separării părinților prin divorț, dacă tatal dorește ... (vezi toată discuția)