Am un copil de 4 ani. Pana acum am locuit impreuna cu tatal ei si am functionat toti 3 ca o familie, dar nu am avut niciodata acte de casatorie. Copilul are in certificat numele tatalui ei. Avand in vedere ca urmeaza sa ne despartim, asta insemnand ca eu si copilul vom locui separat, as vrea sa stiu daca exista posibilitatea stabilirii pensiei alimentare amiabil, prin notariat. De asemenea, va rog sa imi spuneti daca in aceasta situatie, legal, copilul este in custodia mea, sau trebuie sa fac anumite demersuri pentru stabilirea custodiei legale.
Va multumesc!
art. 505 Noul Cod civil
(2) Dacă părinţii copilului din afara căsătoriei nu convieţuiesc, modul de exercitare a autorităţii părinteşti se stabileşte de către instanţa de tutelă, fiind aplicabile prin asemănare dispoziţiile privitoare la divorţ.
Pe scurt, oricum o luaţi: prin biroul mediatorului sau pe lângă el, tot la instanţa nimeriţi.
Iar instanta poate lua act de acordul de mediere, dupa cum la fel de bine poate sa tina cont si de cele ...vreo 3 propozitii pe care i le puteti comunica daca sunteti deja intelesi (daca inca mai sunt discutii, atunci facilitarea lor de către mediator ar putea sa ajute).