avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... La al doilea copil beneficiez de CCC daca primul copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

La al doilea copil beneficiez de CCC daca primul copil nu a implinit 2 ani?

Buna ziua!
Am nascut primul copil in 29.07.2012, am intrat in CCC, iar in iulie 2013 mi a fost sistat pe motiv ca mai realizez si alte venituri(realizam venituri din agricultura ceea ce a fost neimpozabil pana in ianuarie 2013), am intrat in stimulent de insertie.
Pe 3.02.2014 am nascut al doilea copil, pentru care mi s a spus ca "nu beneficiez de nimic pana cand primul copil va implini 2 ani".
La momentul acesta merg tot pe stimulent de insertie si pt al doilea copil.
In baza noilor reglementari ce pot face?
Pot trece de la stimulent la CCC?
Se poate face ceva petru perioada de 6 luni in care nu am primit nimic pt al doilea copil?
Perioada in care am fost pe stimulent intra la vechime ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: naomi-anelis , utilizator 13:50, 1 Septembrie 2014
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
(n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)

(3) În cazul prevãzut la alin. (1), dacã cele 12 luni prevãzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate în aceastã perioadã, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele prevãzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din ordonanţa de urgenţã.

(4) În situaţia prevãzutã la alin.(3), dacã din calcul rezultã un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmã copil, atunci se acordã indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului primitã anterior, cu respectarea prevederilor alin.(2).
...

2. Din cele de mai sus reiese ca dupa ce se termina plata stimulentului de insertie pentru primul copil veti beneficia de indemnizatie pentru CCC2 (sau stimulent de insertie), incepand cu ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.

3. Perioada in care beneficiati de stimulent de insertie este perioada de vechime in munca si stagiu de cotizare deoarece aveti venituri profesionale impozabile pentru acer platiti impozit si contributiile legale.
Ultima modificare: Duminică, 10 August 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc penytru explicatii!
1.La momentul acesta am depus cererea pt continuarea stimulentului de insertie pt al doilea copil, insa, mai pot trece la concediu crestere de la stimulent?
2.As vrea sa stiu daca s a procedat corect in urmatoarea situatie?
"Inainte de nasterea primului copil am acesat fonduri europene pe apicultura in februarie2012- am primit si banii, moment la care apicultura nu era impozabila.In septembrie 2012 am intrat in CCC, ca in mai2013 sa fiu anuntata de cei de la AJPIS DB sa ma prezint pt ca realizez venituri si trebui sa imi sisteze CCC si sa dau si banii inapoi...,dupa documente cerute de la finante cu decizia de impunere si alte acte, am ajuns pana in iulie2013 cand am fost pusa sa fac o hartie notariala, declaratie pe propria raspundere ca realizez venituri...(pt ca in hartiile depuse de la finatte nu reiesea ca realizez venituri ,iar AJPIS -ul imi scotea in fata banii intrata din fonduri in februarie 2012)si mi s a facut debit pe luna iulie si am fost trecuta pe stimulent...
3.Mentionez un aspect, persoane care au fost in situatie identica cu a mea, doar ca nu s au prezentat cand au fost anuntati, si nu au pierdut nici CCC ...si si au reluat activitateaa dupa implinirea a 2 ani a copilului...cum ramane cu legea este la fel pt toti?
4.Cui ar trebui sa ma adresez?(Cei de la AJPIS DB ...,cand ma vad...asadar informatii nu pot primi corect si transparent)
5.Noile reglementari au intrat in vigoare cu privire la mamicile aflate in CCC cu dreptul de a realiza venituri de pana la 1500lei?
Va multumesc!
naomi-anelis a scris:

......
3.Mentionez un aspect, persoane care au fost in situatie identica cu a mea, doar ca nu s au prezentat cand au fost anuntati, si nu au pierdut nici CCC ...si si au reluat activitateaa dupa implinirea a 2 ani a copilului...cum ramane cu legea este la fel pt toti?
4.Cui ar trebui sa ma adresez?(Cei de la AJPIS DB ...,cand ma vad...asadar informatii nu pot primi corect si transparent)
5.Noile reglementari au intrat in vigoare cu privire la mamicile aflate in CCC cu dreptul de a realiza venituri de pana la 1500lei?
Va multumesc!

3. Probabil ca pana la implinirea termenului de prescriptie, daca nu se adopta legea cu amnistia fiscala pentru mame, vor primi instiintari pentru restituirea sumelor primite necuvenit.

4. Puteti sesiza fie AJPIS Dambovita - e-mail: ajps.dambovita@prestatiisociale.ro , fie Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) - e-mail : anps@prestatiisociale.ro

5. Proiectul de lege adoptat de catre Guvern a fost depus la Parlament care-l va discuta in aceasta sesiune parlamentara.
Atunci vom vedea si daca legea adoptata va avea efect retroactiv, intrucat potrivit Constitutiei, legea civila nu retroactiveaza.
1. - Daca pentru al doilea copil ati optat direct pentru stimulentul de insertie atunci se considera ca ati exprimat optiunea pentru CCC2 pana la varsta de 1 an.

- Puteti reveni din plata stimulentului de insertie în CCC2, până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi puteti continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care reluati activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

- Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

2. La a doua intrebare ar fi bine sa solicitati raspuns direct de la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Va multumesc ! voi vedea ce se mai poate face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil IrinaMisu IrinaMisu Buna seara, Beneficiez pana la data de 15.08.14 de stimulent de insertie pentru intoarcerea la locul de munca dupa nasterea primului copil. Urmeaza sa nasc al ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent insertie Victor__123 Victor__123 Pe data de 24.08.12 am nascut. Mi-am reluat activitatea cu o luna si 3 zile inainte de a implinii copilul 1 an (21.07.13), sotul renuntand la CCC (solicitare ... (vezi toată discuția)
Intrarea in concediu de crestere copil 2 dupa cic 1 doinabejan doinabejan Buna ziua. Sunt in concediu de crestere copil, acesta facand 2 ani pe 11 decembrie 2014. Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc in jurul datei de 20 ... (vezi toată discuția)