Am avut angajat un grafician care peparcursul a 5 luni a realizat grafica (peste 100 imagini) pentru mai multe carti.
La un moment dat s-a descoperit ca imaginile erau preluate de pe internet si nu erau creatie proprie, motiv pentru care cartile nu au mai fost create.
Seful ierarhic superior considera ca prin asta i s-a cauzat un prejudiciu.
Intrebarea este: eu societate, pot formula vreo actiune impotriva fostului angajat, pentru recuperarea unor prejudicii create?
Potrivit alin.1 al art.254 C.mun., salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor sau actiunea in justitie.
Problema este ca eu nu am un prejudiciu cert, ci doar unul "probabil" reprezentant timpul efectiv in care a fost platita pentru a "copia imaginile de pe net" .
Pe baza de probe (orice mijloc de proba: insrisuri, martori, expertiza s.a.), in cadrul raspunderii delictuale/contractuale de drept comun, aveti posibilitatea de a stabili prejudiciul suferit