avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,

Sotul meu a suferint un accident de munca, s-a ars cu HCl, el nu a fost instruit cum sa foloseasca aceasta substanta, nu i s-a acordat primul ajutor anuntandu-se 112 imediat, a ajuns la spital conducand masina firmei in starea in care era. I s-a pus viata in pericol in mod repetat, putea sa faca accident de masina pt ca simtea ca nu m-ai poate respira si a avut ameteli. Cand a ajuns la spital in situatia in care era nu a declarat ca a fost accident de munca la inceput dar apoi i-a spus medicului ca s-a intamplat in timpul programului. Este internat de joi in spital, a suferit o operatie la gat. Ce ne sfatuiti sa facem? Nu ar vrea sa faca rau firmei dar este constient ca era sa isi piarda viata. Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:21, 11 August 2014
S-a intamplat in timpul orelor de munca ste accident de munca. ITM-ul a fost anuntat de catre angajator sau de dvs-tra? Angajatorul este responsabil direct. Pentru a-l trage la raspundere si a primi c/val tratamntelor mdicale si despagubiri, trebuiesc urmati nite pasi in anumite termene. Multa sanatate!
@Lucica 23: inainte de a contacta telefonic pe avocatiasigurari, interesati-va la firma si vedeti daca a declarat accidentul la ITM,
Daca da, atunci asteptati finalizarea cercetarii. Daca rezultatul cercetarii nu va satisface, atunci puteti face contestatie la ITM. Daca nici dupacercetarea ITM nu sunteti satisfacuti de concluzii, atunci faceti plangere in instanta.
Daca firma nu a comuncat accidentul la ITM, atunci faceti dumneavoastra sesizare in scris, la ITM, cu nr. de inregistrare. ITM va dispune angajatorului constituirea unei comisii de cercetare a accidentului. De aici, pasii sunt cei mai sus mentionati.
Cercetarea evenimentului produs este obligatorie, urmand a se stabili daca sunt indeplinite conditiile pentru a fi inregistrat ca accident de munca.
Daca veti ajunge in instanta, este bine, sa aveti copii dupa toate documentele medicale (fisa de la urgente, dosarul de tratament, concedii medicale, diagnostic, recuperare medicala, etc.) Aceste documente vor fi utile pentru caazul in care veti solicita efectuarea unei expertize tehnice judicare in specialitatea protectia muncii si/ sau in specialitatea medicala.
Ar fi util sa solicitati un certificat medico-legal.
Fara a dori sa va sperii, trebuie sa va spun ca arsurile cu acid clorhidric sunt destul de periculoase (depinde de zona afectata), tratamentul este de durata (in functie de zona afectata si de suprafata efectata).
Toate cheltuielile medicale, in cazul unui accident de munca se suporta de catre angajator, din fondul unic pentru AM si BP, fond la care toate firmele cotizeaza obligatoriu.
Exista in contractul colectiv de munca valabil la nivelul firmei anumite prevederi legate de posibilitatea acordarii de ajutoare din partea firmei, in cazul producerii unui AM/ BP.
De asemenea exista posibilitatea ca firma sa aiba incheiat (separat de fondul unic, obligatoriu pentru AM si BP) contract de asigurare cu o firma de asigurari pentru un numar de lucrator (nenominalizati), platind o anume suma de bani, per total. In cazul producerii unui AM/ BP, suma asigurata trebuie sa fie incasata de victima, nu de catre firma.
Pentru avocatiasias...
Regulamentul forumului nu permite reclama, motiv pentru care am editat mesajul dvs. Puteam sa o fac fara sa ma justific, dar am constatat ca sunteti nou pe forum si probabil nu ati reusit sa cititi cu atentie Regulamentul forumului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Rebeccaelena Rebeccaelena Buna ziua.Am un frate de 29 ani care a suferit un accident la munca,in domeniul constructiilor,mai exact a cazut de pe acoperis,de la 6m,firma respectiva ... (vezi toată discuția)
Accident de munca badram badram Buna ziua. Ma puteti ajuta si pe mine. Acum cateva zile tatal meu a avut un accident la locul de munca. Lucreaza la o spalatorie/vopsitorie, in timp ce ... (vezi toată discuția)
Lntrebare accident de munca tgvalina tgvalina Ruda mea a suferit un accident de munca. Tundea iarba si l a lovit un fier de citeva zeci de kg fiind ghidat de macara era in timpul serviciului si era ... (vezi toată discuția)