avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate inaintea casatoriei

As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m'am casatorit si acum as vrea sa vind apartamentul si sa ma mut la casa fara ca sotul sa aiba vreo contributie financiara la toata mutarea aceasta.Stiu ca facind noul contract de intabulare al casei pe numele meu,automat sotul meu va avea cota parte din aceasta casa si in caz de divort ar putea sa imi ceara partajul,casa devenind bun comun.Cum as putea sa fac asa incat el sa nu aiba vreo pretentie sau drept la partaj in caz ca relatia noastra va fi pericilitata si se va ajunge la dovort??La urma urmei,banii au fost ai mei de la inceput si el la cumpararea noii case nu va contribui financiar.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 13:14, 18 Mai 2009
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca dvs cumparati noul imobil cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului personal(obţinut inaintea casatoriei) şi acest imobil aste tot bun propriu. El va inlocui apartamentul dinaintea casatoriei ,iar in fata unui eventual partaj avesta nu se va imparti;în consecinta sotul nu va avea drepturi asupra imobilului.
acest răspuns util
va multumesc tuturor pentru atentia acordata!simplul fapt ca noua casa ar putea deveni un bun partajabil ma ingrozea.
O duminica placuta!
In speta , exista un bun propriu - care a fost dobandit dinaintea incheierii casatoriei in mod valabil - prin instrainare va fi obtinut un pret , iar din respectivul pret va fi achizitionat un al bun , care va avea calitatea tot de bun propriu (nu intra nicidecum in masa bunurilor comune partajabile.)
acest răspuns util
chiar daca acest bun va fi considerat bun propriu intro eventuala situatie neplacuta de divort+partaj, va recomand ca la incheierea contractului de cumparare pentru noul imobil sa aveti asupra dvs contractul prin care ati instrainat imobilul bun propriu si sa fie prezent si sotul dvs.

Trebuie sa-i solicitati notarului sa faca mentiunea in contract ca sunteti casatorita, dar sa includa declaratia expresa a sotuilui dvs prin care recunoaste ca valoarea imobilului vandut a fost inclusa in acest imobil.

Dar trebuie sa aveti mare atentie la preturile pe care le declarati in acte. Daca ceea ce cumparati e mai ieftin decat ce vindeti... nu e nici o problema, dar daca e mai scump.... apare prezumtia ca diferenta de pret a fost achitata cu banii comuni ai sotului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimb de apartamente azumy azumy Buna ziua. Nu stim cum sa procedam intr-o anumita situatie si v-as ruga daca ma puteti lamuri. La momentul acesta locuiesc impreuna cu sotul meu intr-un ... (vezi toată discuția)
Poate avea sotul meu vreo pretentie asupra apartamentului cumparat? nicky79 nicky79 Detin inca dinainte de casatorie o casa proprietate personala,dobindita in urma unui contract de vanzare cumparare. Daca vand aceasta casa si imi cumpar un ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)