avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 probleme cu angajatorii, rog ajutor!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 probleme cu angajatorii, rog ajutor!!

1. am lucrat mai demult la o firma ca si vanzator in magazin intr-un centru comercial. Magazinul nu avea sistem de securitate pentru a ne proteja de furturi. In momentul in care mi-am dat demisia ( pentru neplata la timp a salariilor si a altor probleme interne ) am facut un stoc, pe care ieseam cu plus la marfa. Tin sa precizez ca marfa era introdusa in sistemul nostru direct de la sediul central, sefa noastra de magazin doar receptiona marfa trimisa. In urma unui inventar facut de catre angajator, acesta a constat ca este o lipsa de 30.000 RON si ne-a pus sa semnam ca suntem de acord sa restituim suma respectiva. Una dintre colege a semnat, iar sefa de magazin nici macar nu s-a prezentat la inventar. Dupa mai bine de un an am primit citatie de la politie pe acest caz, pentru a ma prezenta la biroul de investigare a fraudelor insotit de un avocat.

2. in cazul demiterii mele de la actualul loc de munca, prin desfintarea postului, care sunt drepturile mele ca angajat? beneficiez de salariul la zi, de plata concediiulor pe ultimii 2 ani si a unui salariu compensatoriu ?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 14:43, 17 Mai 2009
1. In acest caz, s-a facut plangere penala impotriva dvs pentru savarsirea unei infractiuni.
2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În conformitate cu dispoziţiile art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
De asemenea, la incetarea c.i.m. veti primi si compensarea in bani a CO neefectuat.
1.Sunt de acord cu plangerea penala , dar care este timpul retroactiv pentru care se poate face ascet lucru?.... era stipulat in CIM sau /si in fisa postului ca sunteti raspunzatoare de lipsurile din inventar?....in momentul in care s-a facut inventarul a participat si sefa de magazin?.......apelati la un avocat si explicatii toate aceste probleme.
Beneficiati de salariul cuvenit , de CO corespunzator si , conform art 78 alin 1 , beneficiati si de compensatie de cel putin un salariu.
Codul de procedura penala prevede un termen de 2 luni pentru formularea plangerii prelabile ... In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Plangerea putea fi depusa in termen, dar datorita faptului ca Politia are prea mult de lucru exista si aceasta posibilitate de sa fie citata dupa o vreme indelungata pentru a da o declaratie.
Si asta este adevarat!....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema penala cu un angajator!rog insistent ajutor! andreimuresan andreimuresan am lucrat mai demult la o firma ca si vanzator in magazin intr-un centru comercial. Magazinul nu avea sistem de securitate pentru a ne proteja de furturi. In ... (vezi toată discuția)
Decizie de concediere individuala lala21 lala21 Sunt in perioada de preaviz, si mi sa incheiat cu articolele 73 alin 1 conform CM si conf art. 74 alin 2 conf contr colectiv de munca pe anii 2007-2010. Oare ... (vezi toată discuția)
Disponibilizat- ce drepturi am ? Leutz_bv Leutz_bv Buna ziua ! Eu lucrez la un depozit frigorific Kaufland de 2 ani jumatate , iar astazi am aflat ca din data de 1 Martie nu vom mai lucra din cauza ca depozitul ... (vezi toată discuția)