buna ziua, in primul rand imi cer scuze daca am gresit deschizand un subiect nou insa nu stiam unde sa scriu. Vreau sa deschid PFA pt a putea face un web-site si venitul sa-mi vina din bannere publicitare. Puteti sa-mi spuneti va rog cu se face impozitarea pentru acest domeniu de activitate, ma invart in cerc pe zeci de site-uri si nu am ajuns la nici un raspuns clar. Va multumesc anticipat
Lupas Cora
Fiecare PFA are dreptul de a alege forma in care vrea sa fie impozitat: in sistem real, sau pe norma de venit.
Sa explicam:
1)Sistemul real de impozitare presupune aplicarea cotei unice de impozitare la veniturile nete.
aici se achita urmatoarele contributii:
Asigurarile de sanatate = 5.5%
Asigurarile se sanatate sunt deductibile . adica se scad din venitul brut
La acestia se aplica cota unica 16%
2)Impozitarea pe norma pe venit inseamna:
Statul stabileste anual o norma de venit pentru fiecare activitate pe fiecare judet.
PFA plateste 16% (cota unica) din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor.
Daca PFA este si angajat cu contract de munca, norma este redusa cu 50%.
Cum se plateste?
Indiferent de forma de impozitare aleasa, plata impozitelor se face trimestrial, in 4 rate egale, pana in data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru (martie, iunie, septembrie, decembrie).
buna ziua
in primul rand vreau sa va multumesc pt raspuns. Mai am o nelamurire, poate ma puteri ajuta: in cazul in care 4 luni, din momentul incepreii activitatii, nu am venituri decol, cum se procedeaza cu impozitele.? Multumes anticipat,
Lupas Cora