avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz divort

Sotia mea s-aincaierat cu colegii de serviciu in urma cu 4 ani.A urmat disponibilizarea ei nelegala-proces-si dupa 2,5 ani reincadrare in post cu recuperarea salariilor din urma. In 4 ani a sta cca 1an6 luni somaj si ajut.social apoi cca 6 luni doar in intretinerea mea. Imediat dupa recuperarea postului si a banilor a inceput sa aibe un comportament aberant. Mi-a intentat divort si a povestit tuturor prietenilor , cunostintelor si colegilor de servici tot felul de baliverne despre mine cat si planul pe care-l are dupa ce va provoca si partajul, cum va imprumuta o suma din banca pentru sulta catre mine , rata lunara urmand sa o plateasca cu pensia alimentara pe care o voi datora pentru copilul meu minor in varsta de 15ani. Martorii ei sunt sora si mama. Mentionez ca are probleme psihice vizibile dar nu sunt in posesia unui diagnostic oficial dat de un psihiatru. Isi administreaza permanent 3-4 tipuri de medicamente specifice bolilor psihice : antiepileptice,antidepresive, somnifere,care zac prin bucatarie si sufragerie, la vedere.. Problema dureaza de cca.2 ani dar pt confortul psihic al copilului meu doresc sa blochez divortul macar pana devine major sau pana pleaca din localitate , cum ar fi student care sa vina in localitatea de domiciliu doar in vacante. Motivele declarate ale divortului sunt:
-separare de drept si de fapt,
-lipsa de comunicare
-lipsa relatii intime .
Ce-i de facut pentru evitarea/amanarea divortului? Se poate din punct de vedere juridic? Cum ? sau sunt condamnat, dupa noile legi divortul pronuntandu-se oricum, chiar daca reclamanta este partea vinovata?
Din postarea dvs nu se intelege daca procesul se afla pe rolul instantelor,in ce stadiu se afla,daca sotia solicita desfacerea casatoriei din culpa dvs etc.Puteti formula intampinare in care prezentati apararile dvs sau cerere reconventionala in care puteti solicita desfacerea casatoriei din culpa sotiei.Puteti tergiversa solutionarea cauzei,cereti o consultatie unui av care va poate sugera cum puteti face practic acest lucru dar din punctul meu de vedere nu este o solutie,oricum mai mult de 2-3 termene in plus nu puteti obtine.Depinde din ce localitate sunteti,in orasele de provincie cu instante mai putin aglomerate solutionarea va fi mai rapida,daca sunteti din Bucuresti instantele sunt mult mai aglomerate solutionarea cauzei va dura mai mult evident.Concluzia este ca daca sotia doreste sa divorteze,va reusi acest lucru ,indiferent daca dvs doriti sau nu sa va despartiti.
daca partea reclamanta dovedeste o separatie de 2 ani , se poate obtine divortul , responsabilitatea si raspunderea pentru desfacerea casatoriei ii va apartine In celelalte cazuri, reclamantul nu poate cere desfacerea casatoriei, cererea respigandu-se ca neintemeiata. Acum , nu stiu ce confort psihic ii puteti oferi copilului , in conditiile in care mama are problemele descrise in mesaj.
Am primit intampinarea pe 1 aug. .Da solicita divortul din culpa mea exclusiva (?!). Am vorbit cu avocatul care mi-a zis ca orice as face divortul se va pronunta. Urmeaza sa cer A.-sa nu se desfaca casatoria; B in subsidiar, daca se va desface atunci sa fie din culpa sotiei. Inteleg ca stabilirea culpei exclusive este foarte greu de obtinut deci va fi din culpa comuna.

Pt. av_stagiar2014: ce este aia "separatie de 2 ani" ? Locuim in aceeasi casa, acelasi pat. Cum pot sora-sa si maica-sa sa probeze lipsa relatiilor intime ? Care este definitia juridica a acestui termen? Daca unul dintre soti se "defecteaza" in timpul casniciei, celalalt poate sa-l arunce la gunoi? La ce varsta ? Undeva pana la 45 de ani pot intelege cumva , dar dupa aceasta varsta? O femeie de 80 de ani poate sa-si acuze sotul de 84 de lipsa relatiilor intime ? Daca asazisa "comunicare" degenereaza fara exceptie in limbaj trivial si calomnios la adresa mea si a membrilor familiei mele , iar eu in loc da-i dau una in bot , nu o bag in seama sau pu si simplu plec la o plimbare si ma intorc dupa un timp, in care s-a "golit" , asta inseamna "lipsa de comunicare" respectiv motiv temeinic de divort?
Confortul psihic al copilului l-am "oferit" de de ceva timp printr-o atitudine relativ defensiv-pasiva , fara violente fizice si realizez ca dupa partaj si acordarea custodiei copilului, va fi mare trambalare cu program de vizite, explicatii, etc. Inteleg ca nu pot opune in justitie deraierea psihica a mamei, cel putin trebuia sa existe un diagnostic medical oficial pana acum (evitat din motive de pudoare si discretie) si nu este legal posibibila solicitarea unei expertize.
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
ContSters328374, utilizator
Din cate am, inteles sunteti reprezentat de un av in dosarul respectiv,sunt sigur ca v-a explicat cum va decurge procesul,am impresia ca dvs nu aveti neaparata nevoie de sfaturi juridice ,aveti nevoie sa va obisnuiti cu ganul ca sotia nu mai doreste continuarea casatoriei.
avnic a scris:

Din cate am, inteles sunteti reprezentat de un av in dosarul respectiv,sunt sigur ca v-a explicat cum va decurge procesul,am impresia ca dvs nu aveti neaparata nevoie de sfaturi juridice ,aveti nevoie sa va obisnuiti cu ganul ca sotia nu mai doreste continuarea casatoriei.


Da am angajat un avocat. Nu , nu mi-a explicat cum decurge procesul , decat foarte succint. Chiar am nevoie de sfaturi (juridice) cat si de modalitati prezumptive prin care as reusi sa opresc sau sa tergiversez cat mai mult pronuntarea divortului. Cu scuze , nu-mi sunt de folos impresiile. M-am obisnuit de mult cu gandul ca sotia nu mai doreste continuarea casatoriei si referitor la asta , pur si simplu nu-mi mai pasa absolut deloc. Ceea ce imi pasa este ce se va intampla cu copilul meu minor (custodie, locatie, etc pornind de la premisa ca va fi incredintat mamei cu probleme psihice evidente) si apoi strans legat de locuinta minorului este si evolutia partajului care va urma , practic sotia declarand fatis unor apropiati ca asta vrea de fapt , fara sa-i pese de motive reale si temeinice de divort si folosind minorul ca pe o unealta. A explicat deja unor colegi de serviciu , neintrebata, cu cinismul/entuziasmul caracteristic unei persoane deraiate mintal cu lux de amanunte cum va face un imprumut in banca pentru a-mi plati sulta cuvenita din valoarea locuintei, imprumut pe care-l va rambursa cu pensia alimentara obtinuta de la mine. Cat despe minor ,se descurca el.... Momentan de 4 ani am suportat integral toate cheltuielile de intretinere ale locuintei cat si 80% din cele ale minorului (maica-sa i-a cumparat :fructe, pizza, ciocolata si articole de imbracaminte) , restul alimente, rechizite, bani de buzunar, fondul clasei/scolii, etc le-am suportat eu, Deci asta insemnand usor mai mult decat cei 25% ceruti pensie alimentara.

Incet incet, inteleg ca legislatia existenta permite oricand divortul oriunde si oricum , oricare ar fi conditia psihica a reclamantului , partea reclamata fiind condamnata din start. Si ceea ce-i greu de inteles, este faptul ca afinii si rudele pot depune marturie in legatura cu niste aspecte foarte intime pe care nu au cum sa le cunoasca din moment ce locuiesc la 30 km distanta de noi si nu au ramas niciodatapeste noapte la noi si nici noi la ei. Evident asteptam niste sugestii si discutii referitoare la posibile motive de razgandire a reclamantei si a martorilor (mincionosi) cum ar fi:
-plangere penala pentru marturie mincinoasa-imediat dupa prima marturie dar ce relevanta ar putea avea in desfasurarea cdivortului, avand in vedere ca poate fi considerata o modalitate de hartuire a martorului....asta in cazul in care vor minti-nu pot face asta in mod gratuit pt ca sunt constient ca mai devreme sau mai tarziu voi fi judecat de propriul meu copil (am constatat asta faptic la un prieten din copilarie, care a ajuns sa-l condamne pe taica-su pornind intial de la convingerea inversa)
-cererea unor despagubiri conform art.388 dat fiind ca daca dupa divort va urma partajul , voi ramane fara locuinta (sotia mai avand o locuinta mostenita )
-solicitarea unei prestatii compensatorii conf. art 391 ce, cum , in ce conditii, sanse de a se aplica
-cum pot initia o ancheta psihosociala care sa constate incompatibilitatea psihica ca sotiei de a avea custodia minorului (notiunea de custodie comuna este aproape o gluma in conditiile in care minorul va locui la domiciliul mamei)-nu doresc separarea neta de mama pt ca ar fi evident traumatic pt minor, care are afectiune fata de ea, chiar in starea in care se afla (nu intelege/refuza sa realizeze starea psihica a mamei asa cum recunosc ca am facut si eu cca 2 ani (cand inca-mi pasa de faptul ca sotia doreste sau nu desfacerea casatopriei.

Astept comentarii si discutii pe cele scrise in aliniate si va rog nu-mi citati sec articole din lege, prefer presupunerile personale ale fiecaruia dar fundamentate juridic. Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Divort si incredintare copil cristeo cristeo Buna ziua. Fratele meu se confrunta cu urmatoarea situatie si vreau sa-l ajut. Este casatorit de 2 ani, are un copil in varsta de 1 an si de cateva luni a ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord? UTILIZ UTILIZ Buna ziua. Am o problema de familie cu sotia, ea fiind cea care a calcat strmb in relatia noatra. As dori sa stiu daca se poate introduce actiunea de divort ... (vezi toată discuția)
Partajul in cazul dovedirii infidelitatii sotiei.. Florinm1973 Florinm1973 Am fost casatorit 19 ani din care a rezultat un minor de 16 ani care a ramas cu mine in locuinta. Pe sotie am inregistrat-o audio in timp ce discuta cu ... (vezi toată discuția)