Buna ziua. Fratele meu se confrunta cu urmatoarea situatie si vreau sa-l ajut. Este casatorit de 2 ani, are un copil in varsta de 1 an si de cateva luni a primit informatii de la vecini ca sotia lui are o alta relatie. Aceasta a negat vehement si au stabilit sa continue casnicia. Fratele meu lucreaza in alt oras decat el in care domiciliaza impreuna cu sotia si copilul si mergea la familia lui la sfarsitul saptamanii. De curand a gasit-o pe sotia lui la domiciliul comun cu celalalt barbat. El s-a hotarat sa divorteze, ea l-a amenintat ca il da in judecata pentru abandon.
Va rog sa ma sprijiniti, raspunzandu-mi la urmatoarele intrebari:
1.Unde se depune actiunea de divort?
2.Daca din casatorie a rezultat un copil, in varsta de 1 an, pot divorta de comun acord?
3.Daca sotia are o alta relatie in timpul casatoriei, foloseste la ceva acuzarea de infidelitate? ma gandesc la copil care va ajunge sa citeasca hotararea de divort. Ea spune ca nu e nimic adevarat si nu vrea sa divorteze.
4.Daca sotul nu lucreaza cu carte de munca cum se stabileste pensia alimentara? sau se poate stabili de comun acord?fratele meu a dus mereu bani acasa, insa acum de cand l-a amenintat ca-l da in judecata pentru abandon, se intreaba, are nevoie de martori sau de dovezi ca-i duce copilului bani si produse?
5. Nu au bunuri comune, el considera ca pentru copil este cel ai bine sa stea cu mama, fiind atat de mic, este necesar in acest caz, un avocat?
Multumesc foarte mult si astept cu interes raspunsurile dvs.
1.Ultimul domiciliu comun al sotilor
2.Nu.Pot divorta pe culpa comuna.
3.Daca are martori in acest sens, ar putea divorta din vina exclusiva a sotiei.Fratele dvs. poate decide.
4.Daca nu are carte de munca, pensia se poate stabili la minimul pe economie(1/4 din minimul pe economie).Daca doreste sa dea o suma mai mare,se poate stipula in hotarare.
5.Nu au bunuri, nu fac partaj.
Dumnealui hortaraste daca isi angajeaza sau nu avocat.
Trebuie sa fie martori care cunosc cel mai bine situatia din familia fratelui dvs. Daca se hotaraste sa ceara divortul din vina exclusiva a sotiei va trebui ca martorii sa stie de relatia extraconjugala a sotiei. Pacat ca au un copil de 1 an care va fi nevoit sa isi vada parintii despartiti
Daca situatia descrisa de dvs. este reala, se va ajunge la divort in mod sigur.Se pare ca ambele parti doresc divortul, dar nu stiu cum sa dea unul vina pe celalalt (din pacate).
Astfel cum au spus si colegii anterior, ar fi mult mai bine ca divortul sa se admita iar casatoria sa fie desfacuta din culpa comuna, minorul fiind incredintat spre crestere si educare mamei.
Daca partile se inteleg cu privire la aceste aspecte, stresul generat de genul acesta de situatii va fi depasit mai usor, iar pe culpa comuna, se poate audia un martor comun, care poate fi si ruda.
Ar fi indicat ca hotararea sa nu se motiveze, ambele parti solicitand instantei acest lucru.
Culpa exclusiva a unuia dintre soti nu avantajeaza in nici un fel partile, nimeni nu castiga nimic in plus, nimeni nu mai poate sa piarda nimic, din nimic...
Daca s-a ajuns aici, mai bine gasesc o cale comuna de a se intelege cu privire la modul in care "se vor desparti" si in mod special cu privire la programul privind vizitarea minorului, in scopul pastrarii legaturii firesti a tatalui cu copilul sau.
Multumesc pentru raspunsuri. O sa incerce pe culpa comuna si nemotivata sentinta, pentru ca atunci cand va creste copilul sa nu poata citi lucruri urate despre parintii lui. Fratele meu vrea aceasta varianta, acum ramane de vazut daca o acepta si sotia lui. Ea ar putea proceda la deschiderea actiunii de abandon de familie? Cum se poate acoperi fratele meu in cazul unui proces?