avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Apelez pe aceasta cale deoarece am nevoie de un sfat. Fratele meu este casatorit din 1987 si in urma acestei casatorii a rezultat un baiat. Sotia lui, in anul 2002, a parasit domiciliul abandonandu-si copilul, care are acum varsta de 12 ani. Au convenit sa divorteze din culpa comuna, dar acum ea nu mai doreste absolut deloc divortul . Fratele meu doreste sa divorteze si nu stie daca poate sau nu. Mentionez ca ea nu locuieste cu ei si cand a fugit de acasa, fratele meu a fost la politie si are acte doveditoare in acest sens.

Multumesc anticipat
Bineinteles ca poate solicita desfacerea casatoriei, numai ca va trebui sa demonstreze motivele care fac continuarea casatoriei imposibila. Avand in vedere insa situatia relatata (parasirea domiciliului si a copilului de mai bine de 7 ani, inexistenta unor raporturi familiale in acest rastimp) nu cred ca va fi dificila proba. Din aceleasi motive probabil fratele dumneavoastra va putea solicita cu succes cusodia fiului.
Multumesc mult pentru raspuns, mi-ati luat o piatra de pe inima. Sotia lui locuieste de 7 ani cu barbatul pentru care si-a parasit familia. Practic, nu au nici macar ce imparti, casa este a lui, doar copilul. Copil pe care nu-l tine si nu-l va tine la ea pentru ca motiveaza ca sta intr-o camera cu chirie si ca lucreaza, de parca ar fi singura femeie din lume care ar lucra. In fine, amanunte care nu conteaza. Eu stiam ca va fi intrebat copilul la cine vrea sa stea si ca in general, copii se dau in custodie mamei. Poate pierde copilul daca el vrea sa locuiasca cu mama? Este un copil problema.
Nimeni nu poate fi constrans a ramane intr-o relatie , care , din varii motive , nu mai functioneaza , in cazul de fata , de foarte mult timp.(atat psihologic , cat si juridic vorbind )
.Asa incat , fratele dumneavoastra, in calitate de reclamant , se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul paratului (intrucat domiciliul comun al sotilor cred ca nu mai exista ) in vederea desfacerii casatoriei , chiar din culpa exclusiva a sotiei , retinand parasirea nejustificata a domiciliului conjugal , lipsa de interes manifestata fata de copil , (practic , abandonandu-l , si , probabil , neinteresandu-se de soarta acestuia ) , alaturi de alte comportamente neadecvate ale sotiei.

Prezenta reclamantului e obligatorie , intrucat , lipsa acestuia , la 2 termene de judecata , conduce la respingerea actiunii ca nesustinuta.Insa prezenta paratului nu e una obligatorie , pe cale de consecinta, daca sotia nu va dori sa se prezinte, se va proceda la administrarea probelor existente.

Chiar daca in cererea de chemare in judecata nu se precizeaza incredintarea , respectiv solicitarea pensiei de intretinere , instanta de judecata se pronunta in mod obligatoriu asupra acestora .Din punctul meu de vedere, avand in vedere absenta indelungata din viata minorului a mamei , si , atasamentul acestuia deja creat fata de fratele dumneavoastra , exista mari sanse ca incredintarea sa fie facuta fratelui .

Lipsa mamei , cu precadere la varste fragede , conduce la carente afective ,la numeroase lipsuri in plan emotional .Personal , gandesc ca e in interesul minorului sa aiba contact cu ambii parinti , asa cum sunt ei , sigur , nefiindu-i periclitata integritatatea fizica si morala .Mama poate solicita drept de vizita , pentru a pastra legatura cu minorul .

Daca fratele e decis , intrucat si nesesizarea instantei de judecata a fratelui dumneavoastra poate ascunde o dorinta de a salva aceasta casnicie , existand doar o separatie in fapt, acesta se poate adresa oricand , insantei de judecata , in vederea desfacerii casatoriei prin divort.

Succes.;)
daca fiul are peste 10 ani, judecatorul il va cita pentru a-l intreba cu cine doreste sa locuiasca insa dorinta minorului nu e obligatorie pentru judecator.
in ceea ce priveste procedura de divort, chiar daca unul din soti nu doreste divortul , instanta poate dispune desfacerea casatoriei la solicitarea unuia dintre soti .
avand in vedere ca sotia a parasit domiciliul conjugal de 7 ani de zile, daca aveti si martori in acest sens, procesul in sine nu va dura mai mult de cateva termene .
dupa varsta de 10 ani minorii pot fi audiati in instanta .
odata cu cererea de divort fratele dvs va trebui sa solicite si incredintarea minorului .
taxa de timbru este de 39 ron, un tb judiciar de 0,15 ron, certificat de casatorie, certificat de nastere minor , buletinele partilor. (copii) .
cererea se depune la judecatoria in circumscriptia careia ati avut ultimul domiciliu comun . daca nici dvs nu mai locuiti la aceasta adresa, competenta este judecatoria din raza de domiciliu a sotiei .

Alte discuții în legătură

Parasire domiciliu mihai_stanciu mihai_stanciu Buna seara, Dupa 22 ani de casatorie fost anuntat de sotie ca are pe altcineva.Am inchiriat un apartament in acelasi oras,dar nu stiu daca ma pot muta in ... (vezi toată discuția)
Poate sa ma acuze de parasire de domiciliu , sa ma intorc acasa ? anita2303 anita2303 buna ziua , am o problema mai delicata sotul meu din senin mi-a spus ca vrea sa ne separam , ca nu mai stie ce simte ptr mine si ori pleaca el din casa ori ... (vezi toată discuția)
Divort haruna haruna Sunt o tanara, mamica unui baietel de 1 an si 3 luni. Din motive gen scandaluri repetate, violente fizice si verbale am decis sa plec impreuna cu baiatul de ... (vezi toată discuția)