avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare casa

Buna seara,

Vreau sa cumpar o casa cu 20.000 euro .M-am inteles cu proprietarul sa-i dau 15.000 si restul in 6 luni.

Vreau sa stiu :
se incheie contract de vanzare cumparare cu o cauza speciala, sau antecontract ?
Puteti sa-mi explicati care sunt riscurile?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:57, 13 August 2014
Semnati contract, nu antecontract. Luati legatura cu notarul inainte de a stabili forma finala, el este dator 1) sa va explice si 2) sa va propuna o forma echitabila dpdv legal. Si, nu in ultimul rand, alegeti Dvs. notarul si mergeti sa vorbiti cu el inainte de a chema vanzatorul pentru semnare. sa va explice. aca nu va explica, mergeti la alt notar.
Multumesc mult de tot de raspuns.
Din pacate in Slanic este un singur notar, dar o sa discut telefonic cu el.

Este posibil sa fiu inselata, avand in vedere ca vanzatorul si d-na notar se cunosc ca sunt din aceiasi localitate?

Puteti sa-mi spuneti cum ar trebui sa fie acea clauza prin care eu imi asum responsabilitatea ca achit diferenta in 6 luni?

Multumesc
Nu va va insela, de ce ar face-o? Si, daca ii spuneti numele clauzei, nu cumva se va enerva notarul ca-l invatati ce sa faca? vorbiti cu el la tel, spuneti-i ca vreti sa semnati un contract, nu antecontract, vedeti ce spune. Daca nu vrea, eu v-as sfatui sa nu semnati nimic, sa nu le dati in avans atatia bani, pentru ca proprietatea casei se transfera numai in momentu achitarii integrare a pretului. Daca notarul vrea neaparat antecontract, mai bine vedeti daca puteti asteptati 6 luni, pana aveti toti banii ..
Buna dimineata

Aveti mare dreptate,Voi discuta si alege varianta corecta.
Tot citind despre contract am vazut ca se poate anula contractul cf articol 44 Codul civil daca persoana nu are "capacitate de exercitiu".
Domnul cu care urmeaza sa fac tranzactia este batran, cred ca depaseste 75 ani.

Trebuie sa dovedeasca in vrun fel ca nu are probleme medicale si ca este in dplinatatea facultatilor mintale?

Totodata vreau sa intreb daca dupa semnarea contractului si achitatea integrala pot intra in posesia proprietatii in ziua urmatoare sau doar dupa inscrierea in cartea funciara?

Legat de autentificare, am inteles ca este facuta direct de notar.Voi primi contractul pe loc dupa semnare (in ziua respectiva ) sau nu?

Plata se va face prin banca.

Multumesc mult de tot

ankuta a scris:

Este posibil sa fiu inselata, avand in vedere ca vanzatorul si d-na notar se cunosc ca sunt din aceiasi localitate?

Daca este vorba de inselat atunci dvs. in calitate de cumparator sunteti cea care il puteti insela pe vanzator daca incheiati contract direct!

Daca nu platiti ratele la termen sau nu i le mai platiti, ce va face vanzatorul mai ales ca este in varsta? Trebuie sa va dea in judecata ptr plata restului de bani, inseamna bani si timp.

Daca vanzatorul a fost intelegator si v-a lasat sa ii platiti in rate restul de bani atunci si dvs. trebuie sa intelegeti ca nu puteti intra in posesia imobilului decat dupa achitarea intregii sume.
Este ca si cum ati luat un credit de la banca ptr achizitia imobilului (banca fiind vanzatorul in acest caz).

Faceti antecontract cu perioada de valabilitate de 6 luni iar contractul de v/c se incheie cand achitati ultima rata.

In antecontract se trec clauzele tipice, daca contractul nu se incheie din vina vanzatorului
acesta plateste dublul avansului iar daca este din vina cumparatorului acesta pierde avansul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! cum pot cumpara apartament ce are 2 ipoteci? Corina_Creanga Corina_Creanga vreau sa cumpar un apartament , care are 2 ipoteci. cum trebuie sa procedez? proprietarul vrea sa facem un precontract cu suma unei ipoteci si intr-o luna ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)