avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema cu intabularea pe baza certificatului de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema cu intabularea pe baza certificatului de mostenitor

As dori sa stiu daca intabularea se poate face pe baza certificatului de mostenitorin urmatoarea situatie: Mama mea este mostenitoarea bunicilor mei din 1990 care au mostenit un teren de la strabunicii mei (morti in 1954) .Terenul respectiv este cumparat in 1927 dupa cum scrie in actele de mostenire ale mamei dar nu avem nici un act de proprietate nicaieri si nici la arhiva nu gasim nimic.
Cei de la oficiul judetean de cadastru zic ca nu putem intabula acest teren desi toate taxele sunt platite pe numele mamei incepand cu 1990 , anul mortii bunicii.
Ma intereseaza ce as putea sa fac, cui sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:06, 19 Mai 2009
Presupun ca este vorba de un teren aferen locuintei. Sigur aveti acte de proprietate? E posibil sa aveti doar un act de punere in posesie.
In certificatul de mostenitor ar trebui sa scrie in baza carui act de proprietate mosteneste mama Dvs. acest teren. Incercati si la Camera Notarilor Publici ei poate detin vreun document, iar daca nu, la Tribunal in registrul de transcriptiuni. In cazul in care nu detineti act de proprietate ci aveti doar posesia, incercati sa-l obtineti in instanta prin uzucapiune. Sper ca am dat un sfat util, dar nu-l luati drept o consultatie deoarece eu nu sunt jurist.
Succes
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2009
mobexport, utilizator
daca terenul v-a fost dat in posesie (pe durata constructiei,) sunt 2 cai de a obtine dreptul de proprietate asupra acestuia .Unul in justitie, unde sunt unele cheltuieli, si cel de-al doilea, prin ordin al prefectului. cea de-a doua varianta este simpla, se intocmeste un dosar care se depune la primarie. Dar, trebuie sa dovediti ca ati fost pus in posesie cu acel teren. Intrebati si la primarie, daca nu ati facut-o pana acum, care este situatia terenului.
nu...este vorba de o mostenire : mama de la bunica, bunica de la strabunica.
Actul de proprietate al strabunicii nu exista.
In schimb exista o hotarare judecatoreasca care constata in 1981 cand se face partajul succesoral al bunurilor strabunicii ca aceasta din urma a lasat un teren rascumparat de aceeasi strabunica cu actul X din 1927 inregistrat la Bucuresti la Departamentul agriculturii.
Eu nu inteleg de ce trebuie sa demonstrez ca strabunica mea a fost proprietara....atata timp cat exista niste hotarari judecatoresti care constata acest lucru si iau decizii in urma acestor constatari...decizii de partaj succesoral...
Poate sunt eu nebuna...mama plateste impozit aici in urma mostenirii , pe numele ei din 1990.
19 ani in care toti au fost de acord ca acest act de mostenire e valabil....acum nu mai sunt valabili????????
Poate reuseste sa ma "lumineze cineva"..
Va multumesc.
alina101 a scris:


Eu nu inteleg de ce trebuie sa demonstrez ca strabunica mea a fost proprietara....atata timp cat exista niste hotarari judecatoresti care constata acest lucru si iau decizii in urma acestor constatari...decizii de partaj succesoral...
Poate sunt eu nebuna...mama plateste impozit aici in urma mostenirii , pe numele ei din 1990.
19 ani in care toti au fost de acord ca acest act de mostenire e valabil....acum nu mai sunt valabili????????



problema dvs este ca nu aveti titlu de proprietate pe acel teren, deoarece atat certificatul de mostenitor cat si sentinta judecatoreasca privind partajul succesoral nu sunt acte constitutive de drepturi.
Nu spune nimeni ca actele pe care le aveti nu sunt valabile, dar pentru intabularea dreptului dvs de proprietate in cartea funciara aveti nevoie de acest titlu de proprietate asupra terenului.... adica sa dovediti ca aveti proprietatea, nu numai folosinta asupra terenului.
Din datele sumare pe care ni le-ati dat, va recomand sa incercati intai sa obtineti titlul de proprietate asupra terenului prin cerere adresata Primariei localitatii unde se afla terenul, cerere facuta in baza art. 36 din Legea 18/1991, in baza careia vi se poate elibera un titlu de proprietate, in baza ordinului Prefectului.
Aceasta este varianta mai ieftina... dar depinde de situatia juridica a terenului. Varianta mai scumpa... este prin instanta.... invocand uzucapiunea.... unde va foloseste ca probatoriu toate actele pe care le aveti, inclusiv faptul ca exista rol fiscal si s-a platit impozit.
Mult succes!!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune pe un teren lasat prin testament de la tata la fiu MarianCristian MarianCristian Buna ziua Comunitate, va prezint pe scurt situatia cu care ma confrunt. Strabunicul meu cumpara cu Contract V.C. in 1927 un teren in Bucuresti, Raionul Tudor ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta din 1927 tsk766 tsk766 Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: Gospodarie la tara, casa construita in 1927 si teren intravilan, nu s-a facut niciodata succesiune pe ea, au ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau uzucapiune de 30 de ani? calinbubu2004 calinbubu2004 buna...am si eu o problema mare...avem o casa la tara...dar nu avem act de propietate pe teren si pe casa.casa este a strabunicii lui mama. de dansa nu stim ... (vezi toată discuția)