avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Hotarare comunicata doar la lichidator. Cum fac apelul?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Hotarare comunicata doar la lichidator. Cum fac apelul?

Buna ziua!
In situatia in care, intr-un dosar de insolventa, creditoarea majoritara obtine avizul pentru atragerea raspunderii in solidar conform art. 5.1 din cap V, Ordinul 127/2014, in numele cui se face apelul: al firmei debitoare, al persoanelor in cauza...?
Dar daca Tribunalul nu a comunicat hotararea respectiva si la firma debitoare? A luat la cunostinta despre ea, in mod intamplator de la lichidator, in conditiile in care reprezentantul debitorului i s-a spus ca nici nu a fost redactata hotararea.
Ce sa facem in acest sens?
Cel mai recent răspuns: mioara2012 , utilizator 17:28, 18 Septembrie 2014
mioara2012 a scris:
... in numele cui se face apelul: al firmei debitoare, al persoanelor in cauza...?

Se pune problema: firma recunoaste debitul sau nu? Caci am inteles ca persoana fizica, nu.
Apararea se face in numele persoanei fizice care raspunde in solidar cu debitorul principal (firma), dar in functie de situatie, poate depune si de catre firma, in cazul in care nu recunoaste debitul constituit in sarcina sa.
Buna ziua!
2 aspecte, va rog:

1. In situatia in care firma nu recunoaste debitul, nu ar fi trebuit sa se opuna atunci cand s-a discutat creantele fiecaruia din masa partajabila?
2. Am fost in nume personal pentru a intra in posesia hotararii. Mi s-a spus ca nu pot face decat o copie de la dosar, fara a scrie pe ea ca mi s-a comunicat in acea zi. Mi-am dat seama ca nu pot face acest lucru, intrucat nu pot face dovada ca din motive ce nu mi se pot imputa, apelul va fi respins pe tardivitate.
Ce parere aveti: pe 03.07.2014 are loc pronuntarea, pe 16.07.2014 se comunica catre lichidator. Eu ma duc in data de 12.08.2014 sa intreb de hotarare si mi se spune ca nu s-a redactat inca. A doua zi aflu ca lichidatorului i s-a comunicat. Eu revin la arhiva Tribunalului pe data de 14.08.2014 si solicit comunicarea hotararii. Mi se spune ca nu mi se poate da hotararea cu data comunicarii intrucat s-a comunicat lichidatorului si anaf-ului si ca eu trebuia sa ma uit in BI. Sunt curioasa: in BI este motivata hotararea? Si de ce nu s-a trimis si persoanelor direct interesate, adica celor carora urma sa li se atraga raspunderea?
Ca sa nu pierd totusi calea de atac, am incropit repede apelul si l-am transmis prin posta, pe 14.08.2014.
Ideea este ca am mai aflat inca un amanunt: am aflat ca deja s-a transmis de la anaf in data de 07.07.2014, decizia de atragere a raspunderii in solidar. In acea decizie se arata ca mi s-a atras si mie raspunderea pentru suma x. Ideea e ca eu nu am primit nimic si ma gandesc ca ar fi a treia oara cand mi se intampla ceva in relatia cu anaf-ul.
Ce ma sfatuiti sa fac? Am ajuns la concluzia ca anaf-ul si justitia din acest judet sunt parteneri atat de incorecti incat nu stii la ce subterfugii vor mai apela.
Cu respect.
Ultima modificare: Vineri, 15 August 2014
mioara2012, utilizator
mioara2012 a scris:

1. In situatia in care firma nu recunoaste debitul, nu ar fi trebuit sa se opuna atunci cand s-a discutat creantele fiecaruia din masa partajabila?

Cine sa se opuna, daca lichidatorul nu s-a opus? Firma este reprezentata acum prin lichidator. Fiecare se opune in numele lui, daca are calitate procesuala, respectiv lichidatorul, creditorii, persoanele carora li s-a atras raspunderea. Citind ultimul mesaj, apar elemente multe in plus fata de primul, banuiesc ca mai sunt si altele. Este greu a se da raspuns, fara a se cunoaste toata situatia dvs., a dosarului, dar ma rog ...incropim (vorba dvs.) si noi ceva cu ce avem.



mioara2012 a scris:
Mi se spune ca nu mi se poate da hotararea cu data comunicarii intrucat s-a comunicat lichidatorului si anaf-ului si ca eu trebuia sa ma uit in BI. Sunt curioasa: in BI este motivata hotararea? Si de ce nu s-a trimis si persoanelor direct interesate, adica celor carora urma sa li se atraga raspunderea?

Dosarul despre care vorbiti are numar cu /a1 la sfarsit? Ma gandesc ca nu vi s-a dat hotararea pentru ca nu aveti calitate procesuala in dosar (presupun) sau nu stiu care poate fi motivul. Da, hotararea trebuie publicata in Buletinul ionsolventelor, acolo se vede si motivarea si sentinta si termenul de aparare.



mioara2012 a scris:
Ideea este ca am mai aflat inca un amanunt: am aflat ca deja s-a transmis de la anaf in data de 07.07.2014, decizia de atragere a raspunderii in solidar.

Unde, cui s-a transmis? Decizia (actul administrativ) respectiva trebuia sa va fie comunicata conform CPF, ca sa va puteti apara si dvs.



mioara2012 a scris:
Ideea e ca eu nu am primit nimic si ma gandesc ca ar fi a treia oara cand mi se intampla ceva in relatia cu anaf-ul.

Da, anaful face abuzuri ca sa castige, caci legal nu prea stie cum sa procedeze. Asa ca ...



mioara2012 a scris:
Ce ma sfatuiti sa fac?

Ce sa faceti? Fara avocat (sau alt specialist care stie despre ce e vorba acolo) va va fi greu sa o scoateti la capat. Trebuie sa va aparati corespunzator, in baza unui plan de aparare facut, la randul lui, in baza unei analize complete a situatiei dvs.
Buna ziua!
Dosarul nu are la sfarsit /a1. Pe dosarul de insolventa, anaf-ul a cerut in 03.07.2014 aviz pt atragerea raspunderii personale. Cu un termen inainte, tot anaf-ul ceruse judecatorului sindic ca acesta sa solicite de la lichidator un punct de vedere referitor la atragerea raspunderii. Lichidatorul si-a mentinut pozitia din raportul acestuia, astfel incat anaf-ul la ultimul termen a invocat art 5.1, cap V din Ordinul 127/2014. Nu a motivat nimic in fapt, doar a invocat art. din legea lor interna.
Judecatorul sindic, in baza acestei solicitari, fara a mai motiva sentinta, a dat avizul anaf-ului.
Nu stiu de ce in acest judet, judecatorii au jumatate de norma la anaf. Pentru ca altfel, ar fi trebuit sa coreleze solicitarea anaf-ului cu normele de drept civil. Ori acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult chiar, prin netransmiterea sentintei civile la persoanele direct interesate, ni se refuza dreptul de a ne apara.
Cealalta persoana caruia i s-a atras raspunderea a primit si decizia. Eu nu am primit nimic. De aceea nu stiu cum sa procedez si pentru aceasta situatie.
Daca ma poate ajuta cineva care s-a mai confruntat cu actiunile injuste ale anaf-ului, va rog sa o faceti?
Multumesc anticipat.

Cu respect.
Astazi,am avut termen pt apelul din acest dosar. In fata judecatorului insa, am aflat ca nu este apel ci recurs. A ramas in pronuntare. Avem 2 variante:
a) castig. Si in acest caz nu stiu ce se intampla cu acea decizie de atragere a raspunderii in solidar, care nu a ajuns la mine...
b) pierd, iar in acest caz, va rog sa imi spuneti daca mai am vreo cale de atac.
Si inca un aspect: in decizia de atragere a raspunderii in solidar pe care a primit-o fostul administrator, se face remarca ca el raspunde in limita sumei X si la sfarsitul deciziei se arata ca si mie mi s-a atras raspunderea pentru suma Y. Este interesant de stiut daca cei de la ANAF aveau voie sa faca asa ceva. Raspunderea solidara stiu ca inseamna altceva. De cand imparte ANAF-ul "cadouri" in acest fel? Asa se specifica in noua legislatie fiscala?
Va rog daca poate sa ma ajute cineva cu vreo opinie.
Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea administratorului atrasa solidar cu firma LaurTib LaurTib Sunt un administrator al unui srl cu asociat unic (tot in persoana mea). In urma cu 7 ani Fiscul a executat toate bunurile firmei. Firma nu a mai avut ... (vezi toată discuția)
Nemotivare in fapt, motivare in drept mioara2012 mioara2012 Buna ziua! Am avut un proces pt declararea falimentului unei firme unde eu aveam calitatea de administrator. La ultimul termen insa, anaf-ul a cerut ca ... (vezi toată discuția)
Datorii fisc eu1961 eu1961 Firma A are datorii la fisc de X lei. Fiscul atrage raspunderea solidara a societatii B. Dupa atragerea raspunderii solidare pentru firma B firma A intra in ... (vezi toată discuția)