1. - Cei de la Agentia de Somaj gresesc.
- In cotidianul "Evenimentul zilei" nr. 6856 din 20.07.2013, pag.12, Iuliana Circei, secretar general al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), spune:
"De indemnizatia pentru somaj beneficiaza si absolventii su studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master".
2. - Puteti face urgent o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la anofm@anofm.ro
- In sesizare scrieti si stirea pe care v-am redat-o eu mai sus.
3. Daca veti naste in septembrie 2014, cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt octombrie 2013 - septembrie 2014.
4. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 60 de zile de la absolvire (nu de la obtinerea diplomei de master).
- Daca data absolvirii este 29 iunie aveti timp sa va inregistrati la Agentia de Somaj, pana pe 27 august.
- Scrieti imediat la ANOFM ca sa primiti raspuns in timp util.
5. In cele 12 luni eligibile intra:
- luni in care ati fost studenta la zi la master;
- cele 60 de zile pana la primirea indemnizatiei de somaj;
- lunile in care (eventual) veti primi indemnizatie de somaj.
6. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
-Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
7. - Daca, prin absurd, nu se rezolva cu somajul va puteti angaja.
- Daca va angajati in luna august ramaneti cu luna iulie neacoperita deoarece nu sunteti inregistrata la Agentia de Somaj.
- Sotul va poate angaja la ONG dar sa o faca cu o data din luna iulie (30-31 iulie) si o poate face si cu timp partial (1-2 ore pe zi sau pe saptamana).
- Sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010.
- Contributiile si impozitul pe venit se retin si se platesc ca la orice salariat ,in functie de venit.
8. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.