avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă definirea unor termeni folositi in justitie
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

definirea unor termeni folositi in justitie

Dintr-o discutie anterioara am retinut ca exista astfel de situatii. Mai mult de una, pe care o cumosc eu.
O exceptie de neconstitutionalitate ridicata tocmai pe baza acestui fapt: in articol exista un termen care nu este definit in dictionarele de drept. Daca exceptia se respinge, cum altfel ne aparam, situatia este generatoare de consecinte negative. Se poate pierde in acest caz si cred ca este o incalcare a dreptului la un proces echitabil?!
Cel mai recent răspuns: peraspera , utilizator 23:40, 18 Mai 2009
Daca termenul nu apare in dictionarele de drept cautati in DEX. Daca un cuvant nu e definit in lege atunci va avea sensul comun. Actul normativ nu poate fi neconstitutional pentru ca un anumit cuvant nu este definit in dictionarele de drept, care oricum au doar o valoare pur informativa. Exceptia de neconstitutionalitate presupune ca actul normativ sa dispuna impotriva unei norme constitutionale, cu alte cuvinte Constitutia dispune asa iar o norma de nivel inferior dispune altfel.
1) Sunt foarte sigur ca se va "pierde" pe o astfel de motivare.
2) Ganditi-va la ipoteza in care un dictionar de drept defineste o institutie intr-un fel iar altul in alt fel iar termenul nu e definit nici de lege. Se incalca dreptul la un proces echitabil ? Nu, ca d'aia exista avocati.
3) Asa ca angajati unul dupa ce il verificati daca stie ce insemna enigmaticul cuvant.
Din pura curiozitate, despre care act normativ ar fi vorba ?
-Art. 50: "(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit".
CC a respins exceptia (238 din 19.02.2009). Ce inseamna "se face vinovat?" Doar existenta unor sume neachitate! daca sumele nu au fost primite, au fost returnate mandatele...au fost refuzate chiar daca s-a facut o oferta reala de plata, chiar daca au fost consemnate? Sau ce inseamna restantier? la fel! Din legea 230/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curtea constituþionalã emite o decizie nr. x referitoare la excepþia de neconstituþionalitate a prevederilor art. 1 si art. 2 din oug nr. y doina136 doina136 Curtea Constituţională emite o decizie nr. x referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilorart. 1 si art. 2 din OUG nr. y. Cum se traduce ... (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitate articole de lege UTA IONEL UTA IONEL In urma unei DCC, un articol de lege a fost declarat neconstitutional.Cum opereaza aceasta decizie?Se procedeaza la abrogarea articolului declarat ... (vezi toată discuția)
Recurs ietam ietam Buna ziua.As dori sa-mi spuneti dca e bine sa fac recurs , pe durata , suspendarii, fiindca e vorba de controversata Lege 221/2009 detinutipolitici. Procesul ... (vezi toată discuția)