avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament incheiat intre soti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament incheiat intre soti

Buna dimineata,
Va rog sa ma lamuriti intr-un caz legat de un TESTAMENT care s-a incheiat in anul 2008,intre mine si sotul meu neavand copii,ca ne lasam toate bunurile mobile si
imobile unui altuia daca nu avem copii.
Pentru fiecare ,notarul a intocmit cate un testament separat,iar eu am declarat ca nu am mostenitori rezervatari pentru ca parintii mei sunt decedati,iar sotul a declarat ca are mostenitori rezervatari pe mama lui si ca a luat la cunostinta de prev.art.843 c.civ.
Si a mai aratat in continuare ca,citez:Am testat in modul aratat mai sus cu convingerea ca legatara mea i-mi va asigura in continuare intretinerea necesara pe toata durata vietii mele.Cu asta sunt deacord intre soti,dar nu inteleg ce rol si
drepturi au mostenitorii rezervatari in acest testament.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: adlala , utilizator 20:10, 17 August 2014
buna dimineata
in cazul in care sotul dv moare inaintea mamei sale aceasta va putea contesta testamentul si va putea obtine o parte (ce depaseste 3 sferturi) din averea fiului sau; mama si tatal defunctului sunt considerati de lege ca fiind mostenitori rezervatari (ascendenti privilegiati) ceea ce inseamna ca si lor le este "rezervat" prin lege o cota parte din averea defunctului.

art. 1087 c.civil: sunt mostenitori rezervatari sotul supravieuitor, descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului;
art. 843 c.civil: liberalitatile, prin acte intre vii sau prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor, daca in lipsa de descendenti, defunctul lasa tata si mama sau peste trei sferturi, daca lasa numai pe unul din parinti.

cu placere.
7up a scris:

va putea obtine o parte (ce depaseste 3 sferturi)

Nu este matematic posibil rezultatul la care ati ajuns.

In primul rand, ati citat dintr-un cod abrogat, aplicabil in cazul celor morti inainte de 01.10.2011. Or, ...mie nu mi se pare ca @adlala ar vorbi despre sotul domniei sale ca si cand ar fi ingropat...

Apoi, nu stiu cum ati reusit, dar ati format un intreg din 3 sferturi plus alte 3 sferturi ...si ati mai adugat si ceva pe deasupra. :)

Daca autorul liberalitatii (testatorul) putea sa lase pana la trei sferturi ("liberalitatile...nu pot trece peste ...trei sferturi, daca lasa pe unul din parinti") inseamna ca rezerva parintelui era ... un sfert.

Tot un sfert este rezultatul in acest caz si daca ar fi sa rezolvam "ecuatia" din noul cod civil, dupa care, "rezerva succesorala a fiecarui mostenitor rezervatar este de jumatate din cota succesorala care in absenta liberalitatii sau dezmostenirii i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal".

@adlala, cata vreme autorul testamentului (sotul dvs.) este viu, rezervatarul acolo pomenit (mama sotului dvs.) n-are niciun drept.

Si, in ordinea fireasca, e de presupus ca mama ...pleaca inaintea copilului ei. In caz contrar, ar avea dreptul la o rezerva de 1/4. Adica ar putea sa ceara (n-o obliga nimeni) reducerea testamentului dvs. cu un sfert.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
romascanu, moderator
pt dna av:
‘ce depaseste 3 sferturi’ (pana la intreg) e un sfert
testamentul e incheiat in 2008 si art e reprodus mai sus cf c.civ in baza caruia a fost amintit in testament
‘in cazul in care’… inseamna ca mi-am dat seama ca-i viu sotul dar orice se poate intampla: venim pe rand si plecam la intamplare
‘in cazul in care… mama va putea contesta’ - a putea e dif de a fi obligat
nr art din ncc e folosit pt ca nu-mi amintesc nr celui din vechiul c.civ dar def e corecta
dna vrea sa stie de ce sunt amintiti rezervatarii in acel testament - si i-am spus: asa cere legea.
Buna seara,
Va multumesc pentru raspunsuri ,am inteles.
Cu stima si respect pentru D-na avocat Romascanu si ptr.D-nul 7UP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune dupa decesul unuia dintre soti popc popc Buna seara, Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Mostenire marinamark marinamark buna ziua, am un caz a carui rezolvare nu prea stiu care e ( legal vorbind): sotul meu are un imobil dobandit cu titlul de mostentor, daca se intampla ceva ... (vezi toată discuția)