7up a scris:
va putea obtine o parte (ce depaseste 3 sferturi)
Nu este matematic posibil rezultatul la care ati ajuns.
In primul rand, ati citat dintr-un cod
abrogat, aplicabil in cazul celor morti inainte de 01.10.2011. Or, ...mie nu mi se pare ca @adlala ar vorbi despre sotul domniei sale ca si cand ar fi ingropat...
Apoi, nu stiu cum ati reusit, dar ati format un intreg din 3 sferturi plus alte 3 sferturi ...si ati mai adugat si ceva pe deasupra. :)
Daca autorul liberalitatii (testatorul) putea sa lase
pana la trei sferturi ("liberalitatile...nu pot trece peste ...trei sferturi, daca lasa pe unul din parinti") inseamna ca rezerva parintelui era ...
un sfert.
Tot
un sfert este rezultatul
in acest caz si daca ar fi sa rezolvam "ecuatia" din noul cod civil, dupa care, "rezerva succesorala a fiecarui mostenitor rezervatar este de jumatate din cota succesorala care in absenta liberalitatii sau dezmostenirii i s-ar fi cuvenit ca mostenitor legal".
@adlala, cata vreme autorul testamentului (sotul dvs.) este viu, rezervatarul acolo pomenit (mama sotului dvs.) n-are niciun drept.
Si, in ordinea fireasca, e de presupus ca mama ...pleaca inaintea copilului ei. In caz contrar, ar avea dreptul la o rezerva de 1/4. Adica ar putea sa ceara (n-o obliga nimeni) reducerea testamentului dvs. cu un sfert.