avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trimitere in somaj din campul muncii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trimitere in somaj din campul muncii

Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Socrul meu lucreaza de cativa ani la o firma de instalatii. In ultimul timp patronul ii pune sa lucreze mult peste program (mai mult de 30 de ore fara intrerupere) , iar la varsta lui de aproape 60 de ani nu mai poate continua.. Problema este ca respectivul patron nu vrea sa il trimita in somaj. care sunt modalitatile ca el sa poate iesi in somaj? Are mai mult de 12 luni lucrate fara intrerupere..si este angajat cu norma intreaga de 8 ore. O metoda ar fi sa gaseasca o firma care sa-l angajeze 1 luna dupa care sa iasa in somaj. As vrea sa stiu daca nu mai sunt si alte metode sa poata iesi in somaj. Va multumesc mult pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:21, 16 August 2014
Nu angajatorul "il trimite" in somaj pe salariat.
In functie de motivul de concediere (de exemplu din motive economice, dizolvarea societatii) salariatul poate sa indeplineasca conditiile pentru a-i fi aprobat dosarul de somaj.
Angajatorul poate emite o decizie de concediere in temeiul art. 65 din Codul muncii.
1. Daca angajatorul nu poate sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) cu un articol din Codul muncii care sa-i permita sa beneficieze de indemnizatie de somaj atunci poate inceta CIM prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii) sau prin demisie (art.81 din Codul muncii).

2. Apoi poate incheia un CIM pe perioada determinata de o luna de zile dupa care la data expirarii CIM acesta inceteaza cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii si poate beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul la somaj in continuare? ContSters79307 ContSters79307 Va scriu in numele unei prietene batuta de soarta, de la tara , de care asa-zisiii patroni isi bat joc fara frica de Dumnezeu! Acum vreo 3,5 luni a intrat in ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- contract de munca-demisie-somaj krisseftika krisseftika Buna seara. As dori sa aflu in ce conditii se acorda ajutorul de somaj,daca prin concediere se poate acorda ajutorul de somaj, si daca prin desfacerea ... (vezi toată discuția)
Somaj -rectific busubianca busubianca Am postat mai devreme pe forum o intrebare privind dreptul la indemnizatia de somaj.Azi mi-ai modificat art.de incheiere a cim, din Art.55b, a facut art ... (vezi toată discuția)