avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... are dreptul la somaj in continuare?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

are dreptul la somaj in continuare?

Va scriu in numele unei prietene batuta de soarta, de la tara , de care asa-zisiii patroni isi bat joc fara frica de Dumnezeu!
Acum vreo 3,5 luni a intrat in somaj ( chiar a apucat sa ia somaj pe 1,5 luni) , dupa care si-a gasit alt loc de munca ,la un patron , acesta angajand-o imediat si astfel suspendandu-i-se plata somajului.
Dupa 2 luni de munca , nemaiputand face fata navetei ( era prea periculos pentru o femeie , iar patronul nu dorea sa gaseasca o cale de a rezolva acest lucru ) si a programului infernal de lucru (12 cu 24), aceasta l-a rugat sa faca in asa fel incat sa-si poata continua somajul , avand in vedere situatia grea din familie si ca a intrerupt somajul pentru a munci chiar si in conditiile alea vitrege .
Patronul i-a desfacut contractul de munca cu art.65,lit.b ( asta a aflat-o de la ITM), astfel incat a ramas pe drumuri , si fara serviciu si fara somaj .
Acum isi musca mainile ca n-a stat linistita in banca ei , cu somajul care macar era sigur , si ca a dorit foarte mult sa munceasca sa castige un ban din greu !
De mentionat ca nu a semnat nici o hartie (decizie) de concediere , ci i s-a spus verbal ca a fost disponibilizata pe 26.11.2009 !
Are 2 copii de intretinut, un sot grav bolnav de inima si plamani ,pensionat pe caz de boala , si este si ea bolnava de inima de la atatea necazuri !
A intrebat , in simplitatea ei , daca patronul ala a avut ceva de castigat , nenorocind-o pe ea in felul asta !
Cei de la ITM au spus ca el n-ar fi avut de suferit , daca ii intrerupeau contractul de munca pe perioada determinata , si-o lasau in somaj in continuare !
Ce e de facut ?
Va multumesc in numele ei !

Cel mai recent răspuns: ContSters79307 , utilizator 19:28, 13 Decembrie 2009
1. Nu exista art.65, lit.b) in Codul muncii.
- ori este art.65 - concediere individuala prin desfiintarea locului de munca;
- ori este art.55 lit.b) - incetarea contractului individual de munca (CIM) ca urmare a acordului partilor.
2. Incetarea CIM cu art.65 ii da dreptul sa beneficieze de indemnizatie de somaj daca are lucrate 12 luni in ultimele 24 de luni, nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
3. Incetarea CIM cu art.55b din Codul muncii nu ii da dreptul sa beneficieze de indemnizatie de somaj.
4. Sa mearga la ITM, sa ceara o copie dupa decizia de incetare a CIM si sa o conteste la Tribunalul din judetul unde are domiciliul. Fiind litigiu de munca nu plateste taxe. Va avea castig de cauza deoarece angajatorul nu a respectat procedura legala de incetare a CIM.
5. Ar fi bine sa consulte un avocat pe dreptul muncii iar onorariul acestuia il va cere (in cheltuielile de judecata) de la angajator.
6. Inteleg ca acest ultim CIM a fost pe perioada determinata? Pe ce perioada a fost de nu a rezistat pana la expirarea acestuia?
7. Vedeti daca are acasa un exemplar din CIM si ce scrie acolo in el. daca nu sa ceara de la ITM si o copie dupa CIM.
8. Ar putea sa se angajeze undeva cu CIM pe perioada determinata (2-3 saptamani) si la expirarea acestuia (art.56, lit.j) din Codul muncii) poate beneficia de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditiile pe care le-am spus la pct.2.
Ultima modificare: Duminică, 13 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc domnule Tudor !
Vom proceda asa cum ne-ati indrumat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj! camelia21 camelia21 Buna seara! Ma confrunt si eu cu aceasta pb ca si alti romani!Mi se cere demisia de la servici pe motive care nu tin de mine,ca sa evit certurile si jignirele ... (vezi toată discuția)
Somaj DiaD DiaD Daca am incetat CIM cu acordul partilor, pot depune dosar pentru indemnizatie de somaj? Mentionez ca am avut CIM din septembrie 2011 pana in iulie 2012. Sau ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)