avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Va rog, daca poate sa ma lamureasca si pe mine cineva: sotul meu a primit de la parintii lui un apartament, prin donatie, anul trecut, apartamentul l-am renovat si mobilat, impreuna, luand un credit pe numele nostru de la banca, in valoare de 35000 ron, pe un termen de 10 ani. O parte din mobila o avem luata printr-un credit pe numele soacrei, pentru care tot noi platim rata. Mai avem si o masina luata tot in timpul casatoriei. Nelamuririle mele sunt urmatoarele: in cazul unui divort, ce drepturi am eu, imi revine ceva din tot ceea ce am agonisit in timpul casniciei? Pot primi cumva jumatate din valoarea ratelor pe care le-am platit la banca, pana in momentul in care ar surveni divortul?
Sau daca, Doamne fereste, se intampla ceva cu sotul meu, eu si copilul avem vreun drept asupra apartamentului, ne pot da afara din apartament socri?
Mentionez ca sunt angajata, avand un venit fix, sotul este taximetrist, actul de donatie a fost facut cu drept de abitatie viagera, iar apoi la o luna sotul a mers cu parintii la notar, unde acestia au dat o declaratie prin care au fost radiati din acte. In acte apartamentul este scutit de sarcini.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: danielaa76 , utilizator 18:50, 21 Mai 2009
Inainte de toate trebuie sa aveti in vedere ca regula generala este aceea ca bunurile dobandite in timpul casatoriei se prezuma a fi bunuri comune ale sotilor. Ca la orice regula exista si exceptii. Una dintre ele este aceea a bunurilor donate in mod expres unuia dintre soti.
Consecinta este aceea ca veti avea un drept asupra imobilului sotului dar nu de 5/8 astfel cum se socoteste pentru bunurile comune ci de 1/4.
In privinta bunurilor dobandite in timpul casatoriei sigur ca aveti drepturi potrivit cotei de 5/8 despre care vorbeam anterior.
Veti avea o problema in privinta bunurilor achizitionate prin credite luate pe numele socrilor in masura in care nu puteti face dovada ca de fapt ratele au fost achitate de dvs.
La un eventual partaj,nu vad cum doamna ar primi 1/4 din apartament.
Am inteles ca apartamentul este bun propriu,donat de catre parintii acestuia.
Daca ,Doamne fereste,s-ar intampla ceva cu sotul doamnei,atunci la mostenire vin sotia si copilul.
Poate ma insel...
Multumesc, si cum se poate face dovada ca noi am platit ratele, pastrans chitantele, sau cum?
Poi asta spuneam si eu .. daca doamna este sotia ... defunctului .... are vocatie succesorala utila.
Asa si-a inceput descrierea ... `sotul meu a primit de la parintii lui ..... `
Nu neaparat ... pastrand chitantele ci mai ales ... consemnand pe chitantele de plata a raelor ca cel care plateste sunteti dvs. si nu titularul creditului.
IN fond pe creditor nu il intereseaza cine plateshte .. daca primeste plata.
Sigur .. nici asta nu e o dovaa absoluta. .... NU le putem spune insa nici pe toate ...

Alte discuții în legătură

Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament bun propriu achitat, în mare parte, în timpul căsătoriei: sunt șanse să fie despăgubit celălalt soț? cristinaenache cristinaenache Buna ziua. Sunt in proces de divort cu minori. Pe 21 mai este pronuntarea. Sotul meu este un om cu un caracter deplorabil si, desi nu vroiam, doresc sa fac ... (vezi toată discuția)
Drepturi proprietate imobil obtinut inainte de casatorie ionutmcinjau ionutmcinjau Buna seara. Sunt tanar, am 23 ani, recent am achizitionat un apartament pe numele meu cu surse provenite astfel ( 80% donatie parinti + 20% surse proprii-job). ... (vezi toată discuția)