avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere intre frati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere intre frati

Buna ziua,
A-si dori sa va expun situatia in care ma aflu. Sotul meu are o sora in varsta de 39 de ani. Aceasta are un handicap vizual accentuat, precum si un handicap mintal. Nu a fost inscrisa la nici un medic de familie, nu are acte care sa ateste handicapul. Soacra mea a decedat in luna a sasea 2013. De-a lungul anilor am incercat sa o conving sa-i faca actele necesare, explicandu-i ca pe langa ajutorul material, aceasta beneficiaza de tratament si incercarea de integrare in societate( daca este posibil). Refuzul a fost categoric...Drept urmare, de la decesul soacrei mele, cumnata mea locuieste cu noi, ocupand in acest moment camera copilului meu( am o fetita in varsta de sapte ani). Mentionez ca la decesul acesteia nu a fost dezbatuta nici o succesiune, nu a avut bunuri imobile, iar cele mobile...nu merita comentata starea in care se aflau. A avut in schimb doua credite la banci( pentru care trebuie sa suportam zeci de telefoane si amenintari). Cumnata mea trebuie servita permanent, nu are cele mai elementare notiuni de igiena si respect. Este afectata viata copilului meu, comportamentul este deja schimbat, este afectata viata mea de familie, traim permanent in stres, discutii si scandal. Nu avem posibilitatea sa plecam in concendiu, deoarece nu avem cu cine sa o lasam. Sotul meu nu lucreaza de peste un an( nu avem cu cine sa lasam copilul sau cine sa o ia de la scoala), eu sustin financiar familia( inclusiv pe cumnata mea). Am ales aceasta solutie pentru a fi unul dintre noi permanent cu copilul. Am incercat la Directia pentru persoane cu handicap, Directia comunitara, raspunsul oficial a fost permanent acelasi. Trebuie platita asigurarea medicala, pentru a se putea efectua restul pasilor pentru internarea ei intr-un azil. Anul trecut am platit in luna a saptea( 60 ron/ luna) obligati fiind sa achitam de la 01.01.2013. Asigurarea fiind platita in data de 22, a fost valabila doar zece zile, timp in care nu am gasit medic de familie la care sa o inscriem. Nu am posibilitatea sa platesc din nou. Am salariul minim pe economie, retinere de 212 ron, nu mi-ar ajunge ce castig intr-o luna sa achit.
Va rog, daca se poate un sfat, ce pot sa fac. Vreau drepturile copilui meu, in casa mea si pe banii mei, vreau protectia copilului meu si a familiei mele, asa cum sunt garantate prin constitutie. Vreau sa-i ofer posibilitatea cumnatei mele sa beneficieze de institutionalizare si tratament, deoarece starea ei se degradeaza vizibil si in cazul in care intervine vreo problema nu pot sa-i ofer nimic, deoarece nu stiu daca nu este alergica la ceva. Situatia este foarte complicata si a-si avea multe de spus pentru a se putea intelege bine.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:07, 10 Decembrie 2014
Sotul dvs. nu mai are alti frati?
Nu cunosc exact in ce conditii dar in fucti de gradul de handicap puteti beneficia de sprijin pentru a angaja un ingrijitor (care eventual ar putea deveni sotul dvs. ) cu remuneratia eferenta. Nu stiu daca aceasta ar fi o solutie care sa va convina sau doriti mai degraba sa o vedeti plecata din locuinta dvs. ( ceea ce e de inteles).
Puteti incerca internarea intr-o institutie de tratament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2014
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Sotul meu nu are alti frati, de tatal lor nu stiu nimic de foarte multi ani. Prefer sa o stiu internata intr-o institutie unde poate beneficia de asistenta specializata. Starea ei s-a deteriorat vizibil, permanent trebuie sa fie cineva cu ea, nu-si ia singura de mancare, refuza sa se spele, confunda toaleta cu camera...refuza orice fel de cooperare. Legislatia spune ca sotul meu este dator la intretinere, dar nu inaintea sotiei si copilului, si numai in functie de posibilitati. Ce posibilitati poate avea o persoana care nu munceste si nu beneficiaza de ajutor? Eu am grija si de tatal meu, care locuieste cu noi. El are camera lui( are o varsta si problemele lui de sanatate), fetita mea sta in camera cu mine si sotul meu, refuza categoric sa intre in camera ei, unde sta acum cumnata mea( este destul de greu si jenant sa explic motivele). Nu este normal ca un copil sa nu poata beneficia de ceea ce parintii incearca cu mari eforturi sa-i ofere.
Noi nu am avut nici un ajutor din partea soacrei mele, nici financiar, nici de alta natura. A refuzat sa ne ajute cu copilul( am avut bona platita de tatal meu). Toate cheltuielile v-a-v de boala ei si inmormantare au fost suportate tot de tatal meu. Nu vreau decat linistea familiei mele. Vreau sa-mi pot educa copilul intr-un mediu linistit, curat cum a fost ea obisnuita. Vreau sa poata merge si copilul meu la mare, la munte, nu sa fie obligata sa stea acasa. Nu-mi permit sa merg sa consult un avocat, nu-mi permit sa merg la terapie, pentru ca si eu la randul meu sunt afectata de tot ce a trebuit sa suport de-a lungul anilor din partea soacrei mele, iar cele intamplate in ultimul an...ce sa mai spun. Nu-i mai suport prezenta, disconfortul fizic si psihic pe care le resimt ma afecteaza din toate punctele de vedere.
Este cetatean roman, dar nu are nici un drept, pentru ca nu plateste taxe, impozite, asigurare medicala? Este ea vinovata ca nu s-a ocupat nimeni de ea?
Va rog, daca ma poate cineva indruma
Ati putea incerca aici :
[ link extern ]
Cu bani, poate incerca oriunde, din pacate nu sunt.
Din pacate, trebuie sa o asigurati daca vreti sa nu platiti pt ea serviciile medicale.
Ma departe, daca vreti s-o si internati undeva, cred ca greu inspre deloc veti gasi locuri la un centru de ingrijire de stat.
Unde locuiau inainte soacra cu fata sa, plateau chirie ?
O solutie ar putea fi ca si sotul sa munceasca, poate gaseste cu un program care sa ii permita sa ia si copilul de la scoala.
Incercati la o fundatie, la o asociatie de caritate din orasul dvs. care se ocupa de persoane cu handicap. Au mai multe informatii si solutii sa va ajute si sa va indrume.

Alte discuții în legătură

Tutela pentru persoana cu handicap DinaOlivia DinaOlivia Buna ziua,sunt din Timisoara si am o fata cu handicap grav, majora; de cativa ani ni se cere asistentilor personali,parinti, sa facem tutela pt.ei , ni se ... (vezi toată discuția)
Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - ... (vezi toată discuția)
Teroare in casa socrului ContSters335391 ContSters335391 Buna ziua, Eu , sotul meu si copilul nostru traim in aceiasi casa cu socrii nostri de 12 ani. Socrul meu nu m-a suportat niciodata drept urmare au fost ... (vezi toată discuția)