avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obligatia de intretinere intre frati
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obligatia de intretinere intre frati

Buna ziua,
A-si dori sa va expun situatia in care ma aflu. Sotul meu are o sora in varsta de 39 de ani. Aceasta are un handicap vizual accentuat, precum si un handicap mintal. Nu a fost inscrisa la nici un medic de familie, nu are acte care sa ateste handicapul. Soacra mea a decedat in luna a sasea 2013. De-a lungul anilor am incercat sa o conving sa-i faca actele necesare, explicandu-i ca pe langa ajutorul material, aceasta beneficiaza de tratament si incercarea de integrare in societate( daca este posibil). Refuzul a fost categoric...Drept urmare, de la decesul soacrei mele, cumnata mea locuieste cu noi, ocupand in acest moment camera copilului meu( am o fetita in varsta de sapte ani). Mentionez ca la decesul acesteia nu a fost dezbatuta nici o succesiune, nu a avut bunuri imobile, iar cele mobile...nu merita comentata starea in care se aflau. A avut in schimb doua credite la banci( pentru care trebuie sa suportam zeci de telefoane si amenintari). Cumnata mea trebuie servita permanent, nu are cele mai elementare notiuni de igiena si respect. Este afectata viata copilului meu, comportamentul este deja schimbat, este afectata viata mea de familie, traim permanent in stres, discutii si scandal. Nu avem posibilitatea sa plecam in concendiu, deoarece nu avem cu cine sa o lasam. Sotul meu nu lucreaza de peste un an( nu avem cu cine sa lasam copilul sau cine sa o ia de la scoala), eu sustin financiar familia( inclusiv pe cumnata mea). Am ales aceasta solutie pentru a fi unul dintre noi permanent cu copilul. Am incercat la Directia pentru persoane cu handicap, Directia comunitara, raspunsul oficial a fost permanent acelasi. Trebuie platita asigurarea medicala, pentru a se putea efectua restul pasilor pentru internarea ei intr-un azil. Anul trecut am platit in luna a saptea( 60 ron/ luna) obligati fiind sa achitam de la 01.01.2013. Asigurarea fiind platita in data de 22, a fost valabila doar zece zile, timp in care nu am gasit medic de familie la care sa o inscriem. Nu am posibilitatea sa platesc din nou. Am salariul minim pe economie, retinere de 212 ron, nu mi-ar ajunge ce castig intr-o luna sa achit.
Va rog, daca se poate un sfat, ce pot sa fac. Vreau drepturile copilui meu, in casa mea si pe banii mei, vreau protectia copilului meu si a familiei mele, asa cum sunt garantate prin constitutie. Vreau sa-i ofer posibilitatea cumnatei mele sa beneficieze de institutionalizare si tratament, deoarece starea ei se degradeaza vizibil si in cazul in care intervine vreo problema nu pot sa-i ofer nimic, deoarece nu stiu daca nu este alergica la ceva. Situatia este foarte complicata si a-si avea multe de spus pentru a se putea intelege bine.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:07, 10 Decembrie 2014
Buna seara,
Incercarea mea de a rezolva situatia in care sunt a esuat. Financiar, nu am avut cu ce sa platesc asigurarea cumnatei. Am incercat sa o trec pe asigurarea mea, dar dupa cum stiti, este imposibil. De la institutiile statului, acelasi raspuns. Intre timp, pagubele create in casa( inca un pat aruncat) cresc, tensiune si discutii.
In data de 30.10.2014 mi-am scos cumnata pe poarta afara. Un vecin a venit cu ea inapoi si a solicitat sprijinul unui echipaj de politie in speranta ca se poate rezolva cumva situatia, ca ne vor ajuta sa ajunga intr-un centru de noapte, intr-un azil. Cand colo, ce sa vezi. S-au prezentat trei domni de la sectia de care apartinem, nu stiu cum se numesc si nici gradul, nu s-au prezentat. Am incercat sa le explicam situatia, le-am spus ca nu o primeste nimeni nicaieri pentru ca nu are sigurarea platita. Raspunsul a fost sec: " si ce vrei sa i-o platesc eu". Am incercat sa explicam trauma prin care trece copilului nostru( la sosirea politiei a inceput sa planga ca vine politia si-i aresteaza mama), l-am intrebat ce pot sa fac pentru a-mi proteja copilul de asa ceva, sa plec din casa? Raspunsul a fost sec: " da. pot sa-mi i-au copilul sa plec din casa, dar cumnata mea ramane in casa". A dat frigul si nu o pot evacua. Incredibil. Casa cumparata din banii parintilor mei, bunurile din casa cumparate de parintii mei. Tatal meu( care locuieste cu noi), in etate de 80 de ani nevoit sa vada cum fiica sa si-a slugarit soacra si in continuare slugareste cumnata. Tatal meu nevoit sa vada cum fiica si nepoata lui nu se pot bucura de munca lui de-o viata, se bucura o persoana straina, care distruge si spurca tot. Domnul de la politie nu si-a pus intrebarea: ce se intampla daca plec din casa cu copilul si tatal meu, in chirie pana trece iarna. Pleaca si finantele. Adio lumina, caldura, sluga si papica. Se inchid toate utilitatile. Oameni buni, in ce tara traim? Ce legi avem?
Sotul meu poate fi obligat cel mult, prin hotarare judecatoreasca la plata unei pensii de intretinere, in momentul in care si-o permite, dar nu exista lege( eu nu am gasit) care sa-l oblige sa o tina in casa. Evacuarea nu poate fi facuta intre 01 decembrie si 01 martie.
La mijlocul lunii decembrie 2008, la ora 05:45 dimineata, soacra mea, m-a dat afara din casa, cu copil mic in brate. Am plecat din casa cu parul ud, am ajuns la usa parintilor mei cu parul inghetat, dimineata, la ora 06:00. Mama mea era bolnava. In urma acelui incident i s-a declansat a treia embolie pulmonara, care i-a fost fatala, decedand in luna ianuarie 2009. Unde erati atunci d-lor politisti?
Mi-au spus ca asa cum am stat mai bine de un an jumate asa, de ce nu am stat 20 de ani, m-am trezit tocmai acum, la ora sta( ora 17:00) si pe frigul asta, Sa rezolv situatia omeneste.
Tocmai pentru ca am fost om, tocmai pentru ca am incercat sa rezolv situatia omeneste, am ajuns aici.

Incepeti o actiune de evacuare in instanta.
Macar din martie o puteti evacua.
In virtutea faptului ca fratele ii datoreaza intretinere, platiti-i asigurarea aia.
Daca sotul e capabil de munca, va trebui sa faca ceva pt a castiga un ban.

De fapt exista o lege care ii permite ei sa locuiasca acolo pana la obtinerea unui ordin de evacuare, nu puteti sa o scoateti in strada pur si simplu .
Buna seara, Nu am gasit nici o lege care sa-i permita sa locuiasca in casa mea fara acordul meu. Dreptul de proprietate este garantat prin lege. In plus:Dreptul la viata privata Art. 71
(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.
Drepturi ale personalitatii Art. 58
(1) Orice persoana are dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si psihica, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vietii private, precum si alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
(2) Aceste drepturi nu sunt transmisibile.
Vorbim despre o persoana cu handicap vizual accentuat si cu un oarecare retard mintal, asupra caruia nu sunt in masura sa ma pronunt. Pot sa afirm, cu certitudine, cele constatate de-a lungul anilor: poate retine ceea ce o intereseaza, in mod direct, pentru perioade indelungate; este capabila de minciuna, viclenie si poate inventa povesti extrem de elaborate;
refuza orice fel de colaborare in momentul in care nu-i convine ceva; intelege cand greseste, dar repeta in mod constant aceeasi greseala; poate deveni violenta, atat verbal cat si fizic; nu are cele mai elementare notiuni de igiena si refuza sa coopereze; nu este capabila de mila, compasiune , orice alt sentiment pozitiv, decat v-a-v de propria persoana; etc.
Situatia cumnatei mele a degenerat, refuzand sa foloseasca baia si toaleta. Am aruncat primul pat in care a dormit, i-am cedat canapeaua noastra, noi fiind nevoiti sa dormim pe jos. A trebuit sa aruncam si canapeaua( doua paturi aruncate). In acest moment doarme si ea pe jos( asa cum dormim noi de atatea luni), iar in curand va trebui sa scoatem parchetul si sa-l schimbam din cauza mirosului. Nu a facut baie din 30 octombrie, nu-mi calca nimeni pragul, mirosul este insuportabil. Va intreb cine-mi plateste pagubele, distruge bunurile pentru care parintii mei au muncit o viata. Obiectul reparatiei Art. 1.381
(1) Orice prejudiciu da dreptul la reparatie.
(2) Dreptul la reparatie se naste din ziua cauzarii prejudiciului, chiar daca acest drept nu poate fi valorificat imediat.
(3) Dreptului la reparatie ii sunt aplicabile, de la data nasterii sale, toate dispozitiile legale privind executarea, transmisiunea, transformarea si stingerea obligatiilor.
Legea mai spune: art. 526 Comportament necorespunzator
1) Nu poate pretinde intretinere acela care sa facut vinovat fata de cel obligat la intretinere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri.
Vatamarea raporturilor dintre soti, distrugere de bunuri, lovirea unui copil, incalcarea tuturor drepturilor garantate de lege, constitutie nu inseamna fapte grave?
Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata 2014
Art. 47
(1) Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care sa permita dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
(2) Parintilor sau, dupa caz, reprezentantilor legali, le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, precum si un mediu de viata sanatos.
Art. 95
Sunt interzise savarsirea oricarui act de violenta, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna in pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atat in familie, cat si in institutiile care asigura protectia, ingrijirea si educarea copiilor, in unitati sanitare, unitati de invatamant, precum si in orice alta institutie publica sau privata care furnizeaza servicii sau desfasoara activitati cu copii.
Art. 36
(1) Ambii parinti sunt responsabili pentru cresterea copiilor lor.
(2) Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia, prin mentinerea relatiilor personale cu el, prin asigurarea cresterii, educarii si intretinerii sale, precum si prin reprezentarea sa legala si administrarea patrimoniului sau.
Garantarea drepturilor inerente fiintei umane Art. 61
(1) Viata, sanatatea si integritatea fizica si psihica a oricarei persoane sunt garantate si ocrotite in mod egal de lege.
(2) Interesul si binele fiintei umane trebuie sa primeze asupra interesului unic al societatii sau al stiintei
art.516 Subiectele obligatiei de intretinere
1) Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori.

art. 89 Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:
a) sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului iiar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c)-
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

art.527 Debitorul intretinerii
1) Poate fi obligat la intretinere numai cel ce are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.

art. 529 Cuantumul intretinerii
1) Intretinerea este datorata potrinit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Consider ca institutiile abilitate ar fi trebuit sa faca macar o ancheta sociala. Copilul meu nu poate folosi toaleta( foloseste olita la 7 ani jumate), copilul meu nu poate merge in vacante, fetita mea are spatiu de joaca si de invatat 1 m2, in timp ce camera ei( folosita de cumnata) are peste 30 m2, nici un parinte nu-si mai aduce copilul in vizita, fetita mea este nevoita sa suporte discutii si situatii tensionate, miros pestilential si frig( geamuri larg deschise desi centrala merge non- stop), etc.
Ce este liberul arbitru? Avem asa ceva? Sunt un om simplu, fara o facultate terminata, dar asa cum interpretez, eu personal, articolele de mai sus: am o proprietate, dar nu am nici un drept asupra ei; am un sot, dar este colegul meu de camera; muncesc, dar de banii mei trebuie sa beneficieze o terta persoana, nu copilul pentru care ma zbat si muncesc; am un copil , fara nici un drept respectat in casa parintilor. Eu personal nu sunt mama si sotie, sunt o sluga neplatita pentru o terta persoana.
De fapt, de ce ma mir, sunt atatea cazuri mediatizate, de abuz si nepasare. La ce te poti astepta cand nu se respecta drepturi fundamentale, garantate de constitutie( ex: dreptul la vot , etc), mai conteaza pentru cineva care este "interesul superior al copilului?"
Doamna, va intelegem necazul, insa insirati niste legi care nu au legatura cu cazul dvs.
Sta numai in puterea dvs sa va rezolvati problema. Amanati ca poate v-o rezolva cineva, nimeni n-o sa faca asta.
Ori dati divort si ii evacuati pe amandoi, ori il trimiteti pe sot la munca sa aveti cu ce sa ii platiti asigurarea s-o puteti interna, ori cereti evacuarea ei in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela pentru persoana cu handicap DinaOlivia DinaOlivia Buna ziua,sunt din Timisoara si am o fata cu handicap grav, majora; de cativa ani ni se cere asistentilor personali,parinti, sa facem tutela pt.ei , ni se ... (vezi toată discuția)
Fiul are obligatia sa o intretina pe mama lui ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: E vorba de o femeie de 8o ani, nevazatoare (grad de invaliditate I - ... (vezi toată discuția)
Teroare in casa socrului ContSters335391 ContSters335391 Buna ziua, Eu , sotul meu si copilul nostru traim in aceiasi casa cu socrii nostri de 12 ani. Socrul meu nu m-a suportat niciodata drept urmare au fost ... (vezi toată discuția)