1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii,
la implinirea varstei standard de pensionare,
daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
2. Spuneti luna si anul nasterii mamei ca sa va spunem care este varsta standard de pensionare.
3. De la Casa de Pensii luati lista cu actele necesare pentru pensia de urmas.
4. Intr-un alt topic ati scris:
Acum 11 ani cand a murit tatal meu ,mama a ales intre pensia ei si cea ...pe jumatate cum se da a tatalui...a ales pensia tatalui pentru ca era maai marisoara putin.Acum daca ar vrea sa treaca inapoi la pensia ei se mai poate si daca da ce trebuie sa faca?
si eu v-am raspuns:
1. Daca la data cand a optat pentru pensie de urmas aceasta era mai avantajoasa decat pensia proprie atunci si acum trebuie sa fi ramas tot asa.
2. - Pensia de urmas a mamei dvs. este de 50% din punctajul mediu anual stabilit pentru tatal dvs.
- Vedeti ce punctaj mediu anual avea tatal, impartiti la 2 si daca rezultatul este mai mic decat punctajul mediu anual al mamei atunci mama poate solicita la Casa de Pensii ca opteaza pentru pensia ei.
- Punctajul mediu anual este scris pe decizia de pensionare si pe cuponul de pensie.
Ramane sa va hotarati daca mama a ales acum 11 ani pensia de urmas in locul pensiei proprii sau acum vrea sa se pensioneze.