in urma decesului pensionarului sotia are dreptul la pensie de urmas? are vechime in munca 17ani ,varsta 56 si 6 copii.am vazut la tv ca se considera 2 ani pt fiecare copil. unde trebuie sa mearga sa verifice exact?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
2. Spuneti data nasterii femeii in cauza ca sa va spun cand poate solicita pensie de urmas.
3. Nu stiu la ce televizor ati vazut dvs. asa ceva dar legea nu mai prevede reducerea varstei standard de pensionare pentru femeile care au nascut si crescut un anumit numar de copii.
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 11 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 si 11 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Deoarece are stagiul minim de cotizare indeplinit poate solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 11 luni, in septembrie 2018.
3. - Tot in septembrie 2018 poate solicita pensie de urmas.
- Intre pensia pentru limita de varsta si pensia de urmas poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre ele.
Pensie de urmas
bridi
Buna!Am 54 de ani ,sotul meu a murit acum 2 ani la varsta de 52 de ani .Ultimii 10 ani de viata a fost pensionat pe caz de boala.Eu nu am nici un venit, am ... (vezi toată discuția)