avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
Dupa decesul parintilor am mostenit impreuna cu cele doua surori o casa si un teren de 2500 mp. Surorile mele locuiesc in Ungaria din anul 1990. Dupa ce am facut o evaluare a terenului si casei cu un evaluator autorizat, ne-a iesit o suma si am ajuns la o intelegere intre noi, ca daca platim cota parte pt. ele, ar iesi din indiviziune.
M-am dus singura la notar, si am rezolvat succesiunea (fara prezenta lor, pt. ca nu au putut veni ), conform caruia fiecare are 1/3 parte. Anul trecut am reusit sa ne intelegem cu sora cea mare, platind partea ei, (facand partajarea) ,si acum detin eu 2/3 parte. Cu sora cealalta nu am putut rezolva nimic din mai multe cauze. Ea nu a fost de acord cu suma , ce urma sa platesc. Intre timp a decedat. In Ungaria are familia, sot, si doi copii, casa, teren.
Dupa deces am vorbit cu sotul surorii mele (si copii), care a cerut sa facem din nou evaluarea, ca nu este de acord cu suma propusa.
Nu stiu, daca are rost sa amintesc, casa e in stare nelocuibila, in curs de destramare.
Mentionez, ca in ultimii 11 ani nu au fost acasa nici sotul, nici copii. (adica in Romania). Din 2005 eu platesc taxele si impozitele aferente casei, terenului.
Am tot chemat acasa,ca macar sa facem succesiunea dupa sora mea, dar nu vor sa vanda, dar nici nu sunt de acord cu nici o idee a noastra.
Am si eu familie,(2 copii) am vrea sa construim , sa demolam casa veche, dar nu ma pot misca, pana nu e pe numele meu. Asa stiu. Nici nu pot sa vand, ca sa terminam odata ...
Intrebarea mea ar fi: ce se poate face in aceasta situatie?
Exista vreo cale de rezolvare fara a ajunge la tribunal?
Sau care este sansa mea de a construi pe acest teren - sau de a vinde (ce nu as dori totusi)?
Mai am o intrebare: pot sa parcelez terenul, si sa vand din el , ca sa pot plati pe rude? Pot sa construiesc pe teren fara acordul lor?
Cum pot sa oblig sa vina in Romania , sa rezolvam aceasta problema?
Multumesc pt. rabdare, si astept raspuns, ca nu stiu ce, si cum sa fac.
Cu stima,
M.I.
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 15:49, 18 Mai 2009
Puteti face o intelegere, insa daca nu va intelegi pe cale amiabila, trebuie sa ajungeti in instanta. Trebuie mai intai sa aiba loc iesirea din indiviziune si sa va fie atribuita partea-lotul corespunzator , pt a putea face lucrarile dorite. Conform legii , nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune , iar solutia este calea instantei. Daca rudele dvs. nu pot-nu doresc sa vina , isi pot trimite un reprezentant ,mentionati adresa acestor rude corecta in cererea de chemare in judecata .
Dezbaterea succesiunii , respectiv iesirea din indivizune se poate face pe cale judecatoreasca , daca exista disensiuni intre erezi .
Daca va exista buna intelegere , se poate incheia o tranzactie, in forma scrisa , care va fi prezentata instantei de judecata , aceasta luand act de acordul mostenitorilor.
Daca exista buna , pentru mai multa celeritate , aceste operatiuni se pot efectua in fata notarului public , insa costurile sunt mai mari .Succes.
intradevar costurile unui partaj facute la notar implica cheltuieli mai mari si intelegera partilor! In schimb este mult mai rapid, in 2 zile de la prezentarea actelor semnati partajul si in maxim 2 saptamani sunteti gata, puteti construi, demola ... Daca va intelegeti si aveti bani.
Calea instantei s-ar putea sa fie mai ieftina, cerand sa se faca expertiza noua, cu preturile care au cazut acuma si casa veche ... s-ar putea sa ajungeti la tarife mai mici dar va dura mult mai mult.
Nu va recomand sa construiti nimic pana nu aveti certitudinea ca nu va va pretinde nimeni nimic, nu puteti vinde sau lotiza pna sunteti in indiviziune, numai daca toti proprietarii isi dau acordul!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)
Obtinere teren de la parinte in viata inefabilu inefabilu Bunicul meu a decedat acum 11 ani. Bunica vrea sa-i dea mamei mele o bucata de teren din curtea unde locuieste pentru a-si construi o casa. Actuala gospodarie ... (vezi toată discuția)
Succesiune si iesire din indiviziune vioalex vioalex Buna ziua,tatal meu a decedat acum 7 ani si in urma decesului nu s-a deschis succesiunea dupa tatal meu,mostenitorii fiind :mama si doi copii ;sora mea si ... (vezi toată discuția)