avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Fila CEC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Fila CEC

Buna ziua, doresc un raspuns la o problema. Sunt actionar si angajat in functia de director la o firma de constructii, iar anul trecut in luna martie firma a inceput o lucrare in subantrepriza la o scoala din alt judet. In luna septembrie, antreprenorul m-a anuntat sa sistez lucrarile, deoarece el nu a incasat banii de la Primaria din comuna respectiva si ca el m-a platit pana atunci din banii lui. Noi fiind o firma mica, am luat materialele de constructii de la doua firme locale la care le-am lasat la fiecare cate o fila CEC garantie, numai stampilata si semnata de administratorul firmei (care nu sunt eu). La o firma am luat marfa de 60.000 lei si a mai ramas de platit 9000 lei, iar la cealalta am luat de 21.000 lei dar nu s-a platit nimic. Lucrarea era executata in proportie de 35-40% si daca a fost sistata nu am mai avut de unde plati facturile. Cei doi au completat si depus in banca filele CEC si au fost refuzate la plata din lipsa de disponibilitati. In februarie anul acesta au facut amandoi reclamatie la Politie, am fost chemat la audieri si le-am explicat ca nu eu am semnat filele, deoarece eu nu sunt administratorul firmei si nici nu am drept de semnatura in banca, reclamatia fiind facuta pe numele meu, deoarece eu le-am dus si eu ma ocupam de lucrare. Azi am primit iar telefon de la Politie si mi sa spus sa vin iar la audieri si sa stea de vorba cu mine si procurorul. Acum nu stiu ce sa fac, deoarece eu am antecedente penale de natura economica care a fost in anul 1999. Intreberea este daca cu ocazia asta poate sa-mi dea mandat de arestare preventiva?
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 14:01, 19 Mai 2009
vorbiti urgent cu un avocat.
Dar atata timp cat eu nu sunt administratorul firmei, nu eu am semnat fila CEC, nu am semnatura in banca, pot sa patesc ceva?
Raspunderea este a celui care a semnat cec-ul, respectiv administratorul unitatii , fiind persoana care avea si specimen de semnatura depus la banca , deci autorizat de societate si banca sa dispuna de lichiditatile aflate in contul unitatii .
Nu trebuie sa va speriati chiar atat de tare. In primul rand, asa cum a mentionat si colegul dcozma, raspunderea pentru emiterea filelor CEC fara a avea disponibilul necesar in cont, cade in sarcina semnatarului respectiv a, administratorului.
Pe de alta parte, si administratorul se poate apara invocand faptul ca emiterea filelor CEC nu a fost facuta cu intentia de fraudare / inselare a partenerilor / furnizorilor dumneavoastra, aspect pe care il dovedeste cu contractul care la mementul respectiv nu era inca suspendat, contract in baza caruia urma sa incasati contravaloarea lucrarilor efectuate pana la acea data.
In general, in conditiile in care se dovedeste lipsa intentiei, dosarele de acest gen se inchid cu rezoltia de NUP.
In ceea ce va priveste pe dumneavoastra, daca cele relatate sunt adevarate, mergeti la procuror pentru discutii fara nici o teama. Nu va poate aresta preventiv atata timp cat nu are nici o dovada contra dumneavoastra.
=D> mergeti la procuror. si spuneti tot ce stiti.Nu aveti de ce sa va fie teama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Cine-i vinovat? florealconstruct florealconstruct buna ziua.va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.administratorul firmei in care sunt asociat unic a emis mai multe file cec fara a avea specimen de ... (vezi toată discuția)
Cec fals? florealconstruct florealconstruct buna ziua.va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.administratorul firmei in care sunt asociat unic a emis mai multe file cec fara a avea specimen de ... (vezi toată discuția)