avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren cu unul sau doi proprietari?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren cu unul sau doi proprietari?

Vă rog mult să mă ajutaţi într-o problemă destul de delicată pe care încerc să o prezint cât pot de scurt. tatăl meu a moştenit de la părinţii lui un teren. El mai are o soră, însă aceasta a fost în copilărie înfiată şi, deci, aparţine în acte altei familii. Din acest motiv, cererea de retrocedare a fost făcută doar de tatăl meu. Din cauza faptului că primăria locală tergiversa acordarea titlului de proprietate, tatăl meu a acţionat această instituţie în judecată. Deoarece tatăl meu (decedat între timp) nu locuia în localitatea unde se afla tribunaul respectiv (ales în funcţie de zona unde se afla terenul) şi era şi foarte bolnav, însă sora sa locuia în apropiere, a împuternicit-o prin procură pe ea să se ocupe de procesul respectiv. Aşa că toate demersurile juridice au fost făcute de sora sa (eu nu am aflat de acest proces decât după decesul tatălui meu). În acest moment au început ilegalităţile. Sora tatălui meu a făcut cererea în instanţă nu doar în numele tatălui meu, ci şi în numele ei, declarând că este moştenitoare şi ea şi că ambii (ea şi tatăl meu) au depus cerere de retrocedare a terenului respectiv prin Legea18 (declaraţie falsă, deoarece numai tatăl meu depusese acea cerere, fapt atestat şi din documentele de la Dosarul cauzei). Instanţa (care presupun că nu a făcut nicio verificare în acest sens) a dispus, la judecata pe fond, obligarea autorităţilor la punerea în posesie a celor doi şi, ulterior, la eliberarea titlului de proprietate.
La recursul înaintat de primărie, Primăria a arătat că instanţa nu a studiat documentele deoarece Primăria procedase deja la punerea în posesie a tatălui meu, existând şi procesul verbal aferent (datat 2010, iar procesul a avut loc în intervalul 2012-2013). Aşadar, în urma acestui recurs al primăriei, instanţa care l-a judecat a decis anularea obligării autorităţilor la punerea în posesie (deoarece tatăl meu fusese pus în posesie prin procesul verbal din 2010) şi menţinerea deciziei referitoare la obligarea autorităţilor locale la eliberarea titlului de proprietate (fără a se mai menţiona vreun nume). Dat fiind faptul că în prima hotărâre se regăsea şi mătuşa mea, aceasta a depus la toate autorităţile cereri de eliberare a titlului de proprietate pe ambele nume, cereri însoţite de copii ale acelei hotărâri judecătoreşti. La începutul acestui an, titlul de proprietate a fost eliberat, însă DOAR PE NUMELE TATÃLUI MEU, motivaţia autorităţilor care l-au eliberat fiind că punerea în posesie a fost făcută pe numele lui şi că este singurul care a depus cerere de retrocedare şi acte doveditoare.
Eu nu am nimic împotrivă ca mătuşa mea să primească jumătate din teren (pe mine nu m-a interesat niciodată acel teren, care până acum mi-a mâncat o grămadă de bani, mai mult decât aş obţine pe el). Mătuşa mea a început să facă presiuni să-l vând pe aproape nimic zicându-mi că dacă nu accept eu sunt obligată să o despăgubesc. Eu i-am spus în mai multe rânduri să-şi rezolve problema cu instituţiile statului pentru a figura legal în titlul de proprietate. Nu eu trebuie să-i acord dreptul de proprietate, ci statul. În aceste condiţii, una dintre variantele pe care le iau în calcul în urma ameninţărilor ei este să cedez dreptul de proprietate statului (repet, nu mă interesează acel teren, şi, mai mult, el este foarte mult supraevaluat în grilele notariale, deci eu, practic, figurez cu o moştenire de aproape 2 miliarde lei vechi, în condiţiile în care valoarea de piaţă este de circa 100 milioane lei vechi).
În aceste condiţii, vă rog mult să-mi spuneţi care sunt proprietarii acelui teren (eu singură, în calitate de unic moştenitor al tatălui meu, sau eu împreună cu mătuşa mea) şi ce pot face. Repet, donaţia de către mine pentru mătuşa mea este exclusă, deoarece NU doresc să figurez în documente cu o moştenire de 2 miliarde lei (în condiţiile în care nu ştiu dacă tatăl meu a avut datorii şi, dacă a avut, ce nivel au ele pentru că aceste eventuale datorii am eu obligaţia să le achit la un nivel până la cel al moştenirii).
Vă mulţumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 00:36, 19 August 2014
Faceti succesiunea dupa tatal dvs. ,acel teren va apartine numai dvs., sora tatalui dvs. chiar daca ar fi avut cerere nu ar fi avut dreptul(fiind infiata mosteneste numai dupa parintii adoptivi). Nu va obliga nimeni sa vindeti acum (puteti arenda), sau daca vreti sa vindeti solicitati pretul din grila notariala! O seara buna!
Succesiunea am făcut-o. Ideea este că eu iniţial nici nu am vrut să ridic titlul de proprietate de la primărie, dat fiind faptul că era numai pe numele tatălui meu. I-am spus mătuşii mele că nu îl iau şi să depună contestaţie. Nu numai că nu a vrut, ci s-a dus şi l-a ridicat ea de la primărie (deşi nu avea nicio împuternicire de la mine). Iniţial, după ce au anunţat-o (doar pe ea) că s-a eliberat titlul de proprietate, mi-a spus că să trimit o solicitare la primărie că sunt de acord să-l ridice ea. Nu am vrut să fac acest lucru, dar a făcut ce a făcut şi l-a ridicat ea. Nu înţeleg cum s-a putut să i se elibereze un act original fără să aibă nimic la mână că ar fi împuternicită, mai ales că cei de la primăria respectivă ştiau foarte bine care este situaţia, căci ei au decis pe numele cui să fie titlul. Pe de altă parte, ea merge pe la diverse instituţii cu acea hotărâre judecătorească şi solicită diverse documente spunând că este coproprietară. Are şmecheria în sânge, deşi este în vârstă. Numai la hoţii şi ilegalităţi se gândeşte şi, culmea, unii cad în capcană.
M-a sfătuit cineva să fac o întâmpinare la Tribunal pentru a o scoate din acea hotărâre judecătorească. ªtiţi cumva dacă este o formulă viabilă şi, dacă da, cam cât durează o asemenea procedură şi ce costuri implică?
Mulţumesc mult
Eu nu va inteleg! Daca ati facut succesiune dupa tatal dvs si v-ati ales cu terenul(nu puteti alege ce mosteniti: ori tot ori nimic) de ce nu ati ridicat titlul de proprietate? Matusa dvs. nu are nici in clin nici in maneca, nimic cu acel teren; solicitati in scris primariei titlul de proprietate si in functie de raspuns mergeti mai departe: daca il recupereaza de la matusa dvs(desi mie nu imi vine a crede ca i l-a eliberat ei), il luati si cautati sa arendati terenul , sau daca este intradevar la dansa si nu vrea sa il cedeze, luati legatura cu un avocat cu actele pe masa, pentru ca o puteti da in judecata . Daca la succesiunea dupa tatal dvs. au aparut datorii si ati acceptat succesiunea oricum sunteti obligata sa le platiti chiar daca nu vreti acel teren!
Cred că m-am exprimat eu greşit. Primăria i-a eliberat ei titlul, dar, aşa cum am scris mai sus, ea mi l-a trimis prin poştă, deci titlul este la mine. Însă eu cred că ei nu aveau dreptuşl să elibereze cuiva un act original, fără ca acela să aibă o împuternicire. Ea l-a ridicat, şi-a făcut copii legalizate, şi mi l-a trimis mie.Pe baza copiei legalizate şi a hotărârii judecătoreşti ea face diverse demersuri, inclusiv la Cadastru, în calitate de coproprietar (aşa cum rezultă din hotărârea judecătorească). Chiar dacă poate părea logic că terenul este numai al meu, acea hotărâre judecătorească (obţinută prin declaraţii false ale mătuşii mele) mie îmi provoacă neplăceri. De pildă, la Registrul Agricol mi s-a arătat acea hotărâre adusă de mătuşa mea şi mi s-a spus că valoarea ei prevalează în faţa titlului de proprietate (deşi titlul de proprietate a fost eliberat după un an de la acea hotărâre) şi, deci, adeverinţa de la Registrul Agricol (necesară pentru efectuarea cadastrului) se poate obţine numai dacă o solicităm în comun. De aceea vreau să ştiu cum pot obţine un document juridic prin care eventual, să o scot din acea hotărâre
În ceea ce priveşte plata datoriilor, sunt obligată să plătesc NUMAI CU VALOAREA MOªTENIRII, deci, într-o asemenea eventualitate, se poate executa acel teren.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
elenagabi, utilizator
Vorbiti cu un avocat, daca nu au trecut 3 ani de la data hotararii judecatoresti mai puteti face ceva, dar trebuie sa mergeti cu actele la un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune pentru un teren cu doi proprietari, insa titlul de proprietate este doar pe numele unuia alex68 alex68 Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Tatal meu si sora lui au mostenit de la parintii lor o suprafaţă de teren. Nu a fost eliberat incă ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Drept obtinut in baza unei declaratii false in instanta alex68 alex68 Va rog sa ma ajutati si pe mine în următoarea problemă. Tatăl meu a primit, în luna ianuarie, titlul de proprietate pentru o suprafaţă de teren ... (vezi toată discuția)