Vă rog mult să mă ajutaţi într-o problemă destul de delicată pe care încerc să o prezint cât pot de scurt. tatăl meu a moştenit de la părinţii lui un teren. El mai are o soră, însă aceasta a fost în copilărie înfiată şi, deci, aparţine în acte altei familii. Din acest motiv, cererea de retrocedare a fost făcută doar de tatăl meu. Din cauza faptului că primăria locală tergiversa acordarea titlului de proprietate, tatăl meu a acţionat această instituţie în judecată. Deoarece tatăl meu (decedat între timp) nu locuia în localitatea unde se afla tribunaul respectiv (ales în funcţie de zona unde se afla terenul) şi era şi foarte bolnav, însă sora sa locuia în apropiere, a împuternicit-o prin procură pe ea să se ocupe de procesul respectiv. Aşa că toate demersurile juridice au fost făcute de sora sa (eu nu am aflat de acest proces decât după decesul tatălui meu). În acest moment au început ilegalităţile. Sora tatălui meu a făcut cererea în instanţă nu doar în numele tatălui meu, ci şi în numele ei, declarând că este moştenitoare şi ea şi că ambii (ea şi tatăl meu) au depus cerere de retrocedare a terenului respectiv prin Legea18 (declaraţie falsă, deoarece numai tatăl meu depusese acea cerere, fapt atestat şi din documentele de la Dosarul cauzei). Instanţa (care presupun că nu a făcut nicio verificare în acest sens) a dispus, la judecata pe fond, obligarea autorităţilor la punerea în posesie a celor doi şi, ulterior, la eliberarea titlului de proprietate.
La recursul înaintat de primărie, Primăria a arătat că instanţa nu a studiat documentele deoarece Primăria procedase deja la punerea în posesie a tatălui meu, existând şi procesul verbal aferent (datat 2010, iar procesul a avut loc în intervalul 2012-2013). Aşadar, în urma acestui recurs al primăriei, instanţa care l-a judecat a decis anularea obligării autorităţilor la punerea în posesie (deoarece tatăl meu fusese pus în posesie prin procesul verbal din 2010) şi menţinerea deciziei referitoare la obligarea autorităţilor locale la eliberarea titlului de proprietate (fără a se mai menţiona vreun nume). Dat fiind faptul că în prima hotărâre se regăsea şi mătuşa mea, aceasta a depus la toate autorităţile cereri de eliberare a titlului de proprietate pe ambele nume, cereri însoţite de copii ale acelei hotărâri judecătoreşti. La începutul acestui an, titlul de proprietate a fost eliberat, însă DOAR PE NUMELE TATÃLUI MEU, motivaţia autorităţilor care l-au eliberat fiind că punerea în posesie a fost făcută pe numele lui şi că este singurul care a depus cerere de retrocedare şi acte doveditoare.
Eu nu am nimic împotrivă ca mătuşa mea să primească jumătate din teren (pe mine nu m-a interesat niciodată acel teren, care până acum mi-a mâncat o grămadă de bani, mai mult decât aş obţine pe el). Mătuşa mea a început să facă presiuni să-l vând pe aproape nimic zicându-mi că dacă nu accept eu sunt obligată să o despăgubesc. Eu i-am spus în mai multe rânduri să-şi rezolve problema cu instituţiile statului pentru a figura legal în titlul de proprietate. Nu eu trebuie să-i acord dreptul de proprietate, ci statul. În aceste condiţii, una dintre variantele pe care le iau în calcul în urma ameninţărilor ei este să cedez dreptul de proprietate statului (repet, nu mă interesează acel teren, şi, mai mult, el este foarte mult supraevaluat în grilele notariale, deci eu, practic, figurez cu o moştenire de aproape 2 miliarde lei vechi, în condiţiile în care valoarea de piaţă este de circa 100 milioane lei vechi).
În aceste condiţii, vă rog mult să-mi spuneţi care sunt proprietarii acelui teren (eu singură, în calitate de unic moştenitor al tatălui meu, sau eu împreună cu mătuşa mea) şi ce pot face. Repet, donaţia de către mine pentru mătuşa mea este exclusă, deoarece NU doresc să figurez în documente cu o moştenire de 2 miliarde lei (în condiţiile în care nu ştiu dacă tatăl meu a avut datorii şi, dacă a avut, ce nivel au ele pentru că aceste eventuale datorii am eu obligaţia să le achit la un nivel până la cel al moştenirii).
Vă mulţumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns:
pusa2mimi , utilizator
00:36, 19 August 2014