Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Tatal meu si sora lui au mostenit de la parintii lor o suprafaţă de teren. Nu a fost eliberat incă titlul de proprietate, ci există doar procesul verbal de punere in posesie, datând din anul 2010. Acest proces verbal este doar pe numele tatălui meu (am înţeles că el a fost cel care a făcut demersurile pentru reconstituire şi de aceea apare doar el). Deoarece primăria tergiversa acordareea titlului de proprietate, cei doi - tatăl meu şi sora lui - au acţionat în justiţie primăria locală, au câştigat, iar în hotărârea judecătorească definitivă se precizează că ambii sunt moştenitori ai terenului respectiv. Între timp tatăl meu a decedat, iar primăria abia acum lucrează la eliberarea documentelor în vederea eliberării titlului de proprietate. Problema este că primarul nu doreşte să elibereze acest titlu de proprietate pe numele ambilor fraţi, ci doar pe numele tatălui meu, pentru că pe numele lui este acel proces verbal de punere în posesie, deci nu vrea să ţină cont de ceea ce scrie în hotărârea judecătorească. Ce pot face în această situaţie, deoarece eu doresc să fie trecută şi mătuşa mea (sora tatălui meu), pentru că nu vreau alte probleme juridice ulterioare din cauză că ea nu apare pe documentul respectiv şi nici nu ar fi normal ca eu să plătesc taxa de succesiune pentru întregul teren din moment ce doar jumătate este al meu şi, la fel, nu ar fi normal să plătesc (sau să plătească ea) o eventuală taxă de donaţie pentru suprafaţa care îi aparţine din moment ce există deja un act judecătoresc din care rezultă că are o jumătate din teren. Vă rog mult să mă ajutaţi şi să-mi spuneţi ce pot face în acest caz. Vă mulţumesc foarte mult
Din moment ce detineti o hotarare definitiva si probabil irevocabila, aceasta reprezinta titlu executoriu - drept urmare daca primarul refuza sa se conformeze, puteti apela la un executor judecatoresc sau puteti face plangere penala pt nerespectarea dispozitiilor hotararii instantei de judecata! mult succes!
Daca hotararea este definitive si se refera la calitatea de proprietari a ambilor frati, atunci primarul comite un abuz in serviciu, fapta sa constituind infractiune. Asa cum s-a precizat mai sus, aveti la dispozitie doua instrumente legale pentru obtinerea situatiei juridice corecte. Daca deja s-a pus in posesie doar unul dintre frati, atunci puteti face cerere de rectificare a inscrierii din Carte funciara in conformitate cu dispozitiile din hotararea judecatoreasca....speta este mai complicata, astfel ca ar trebui sa aratati actele unui avocet si apoi sa decideti ceea ce este de facut in concret. Succes!
Va multumesc mult. Intr-adevar, cred ca situaţia este un pic mai complicată, deoarece în textul hotărârii judecătoreşti respective se menţionează că cei doi fraţi au făcut dovada că sunt moştenitori ai părinţilor lor, dar procesul respectiv şi, deci, implicit hotărârea nu au avut ca obiect stabilirea moştenitorilor, ci obligarea instituţiilor statului la acordarea titlului de proprietate deoarece se tergiversa acest lucru de ani de zile. Mătuşa mea spune că din punctul ei de vedere faptul că va fi trecut doar tatăl meu pe titlul de proprietate nu o deranjează, pentru că ştie că îi voi da ceea ce i se cuvine după vânzarea terenului (este vorba despre o suprafaţă de pădure). Însă acest aspect mă deranjează foarte tare pe mine, deoarece, pe de-o parte, va trebui să plătesc taxa de succesiune pentru întreaga suprafaţă (taxă care este destul de mare, pădurea respectivă fiind foarte mult supraevaluată în grila notarilor) şi, pe de altă parte, eu nu pot risca să spună, ulterior, că nu a primit ceea ce i se cuvenea sau că nu a primit în întregime ceea ce i se cuvenea (deşi ea este cea care se va ocupa de tot ceea ce ţine de vânzarea suprafeţei - de găsirea cumpărătorului, de negocierea preţului etc., eu urmând doar să mă duc să semnez, deoarece nu sunt din localitatea respectivă unde se află terenul şi unde domiciliază şi ea). Dat fiind "istoricul" mătuşii mele (în relaţia cu multe persoane) nu doresc să fac niciun pas (nici măcar succesiunea) fără a avea toate documentele legale în ceea ce o priveşte, pentru a mă feri pe mine de complicaţiile cu ea.