avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi-am dat demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi-am dat demisia

Am fost dimineata la locul de munca si mi-am scris demisia, am vorbit cu sefa de raion a spus ca sa imi scriu demisia si sa o las pe birou, i-am spus ca numai doresc sa vin la serviciu incepand cu data de astazi. Am lasat demisia acolo. Credeti ca este ok?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:10, 19 August 2014
~ Conținut șters la cerere ~
I-am spus ca nu mai vreau sa vin in preaviz, daca am lasat asa, este vreo problema?

PS: Vineri ma duc sa duc inapoi echipamentul, atunci voi intreba daca mai este ceva de facut.
PS2: A fost primul meu job si de aceea intreb :)
~ Conținut șters la cerere ~
Nu este ok.
Demisia trebuie depusa la registratura firmei daca exista sau inmanata sub semnatura de primire patronului.
Prin demisie va anuntati angajatorul cu privire la solicitarea de incetare a contractului individual de munca.
Daca ati lasat-o pe un birou atunci aceasta poate fi luata de oricine si aruncata la cos ajungand astfel sa vi desfaca contractul de munca pentru motive imputabile angajatului cum ar fi lipsa nemotivata de la serviciu.
Pentru ca sunteti la prima angajare probabil nu aveti mai mult de 12 luni la ultimul angajator, prin demisie se pierd unele drepturi cum ar fi somajul dar in cazul dvs. nu este cazul.
Pentru a inceta c.i.m. pe loc trebuie sa demisionati la "intelegerea partilor" adica angajatorul trebuie sa isi dea acordul pentru desfacerea c.i.m. in astfel de conditii.
Daca sefa v-a indicat sa lasati demisia pe birou trebuia sa ii cereti sa semneze de primire.
1. .Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 81 din Codul muncii. Prin excepţie, contractul de muncă va înceta prin demisie fara preaviz numai daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă (art.81 alin.8 C.mun.).
De asemenea, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.

2. Daca este vorba despre o demisie cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

3. De asemenea, aveti posibilitatea sa solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor.

4. Demisia se aduce de către salariat la cunoştinţa angajatorului său în scris, acesta din urmă, angajatorul, având obligaţia legală să o înregistreze.
În cazul în care angajatorul refuză înregistrarea unei demisii, abngajatorul săvârşeşte contravenţia prevăzută la art. 260 lit. n din Codul muncii si se expune la aplicarea unei sancțiuni constând în amendă între 1500 lei şi 3000 lei.

Salariatul demisionar căruia ii este refuzată înregistrarea demisiei poate sesiza Inspecţia Muncii/ ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de preaviz mireille0618 mireille0618 Buna ziua. Doresc sa-mi dau demisia cu acordul partilor, \"la zi\" cum se spune, fara a mai sta in perioada de preaviz, dar angajatorii nu sunt de acord. Ce se ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz alessa_alessa alessa_alessa buna seara lucrez la o spalatorie auto unde se spala si cisterne si autocamioane cu substante periculoase . Mentionez ca cisternele se spala si in interior ... (vezi toată discuția)
Demisie ..verbala Valias Valias Buna seara, prietenul meu este angajat de 2 luni cu contract pe perioada nedeterminata la o firma, conditiile sunt exagerat de proaste, si in urma cu doua ... (vezi toată discuția)