Buna ziua!
Sotia mea a beneficiat de indemnizatie crestere copil in perioada martie 2010- martie 2012. Aflu acum ca s-ar putea sa fie obligata sa ramburseze o parte din banii primiti cu titlu de indemnizatie doar pentru ca, concomitent cu banii din indemnizatie, a inregistrat castiguri suplimentare, avand bani depusi la banca (dobanzi bancare) si in acelasi timp a avut bani depusi intr-un fond de investitii (care a inregistrat profit). Mi se pare nefiresc ca pentru aceste castiguri care intra in categoria veniturilor neprofesionale (care adunate nu au depasit 2-300 de lei intr-un an) sa fie nevoita acum sa ramburseze circa 10.000 lei. Dar, conform, unor functionari de la ANAF nu ii era permis sa aiba niciun fel de venituri, nici macar rezultate din dobanzi bancare. Este adevarat ca in perioada mentionata martie 2010-2012 ne era permisa cumularea indemnizatiei de crestere copil cu venituri de natura neprofesionala (dobanzi bancare, fonduri de obligatiuni)? Va multumesc!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
2. Conform Codului fiscal veniturile din dobanzi bancare si din profiturile de la fondurile de investitii nu fac parte din veniturile profesionale (din salarii, din activitati independente sau agricole) care se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
3. - Asadar daca ANAF v-a cerut sa restituiti banii este o eroare.
- Numai Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), ce care v-a aprobat si va plateste indemnizatia pentru CCC poate sa va solicite restituirea banilor daca se constata ca nu vi se cuveneau.
- Luati legatura cu AJPIS, aratati scrisoarea de la ANAF si cererti un raspuns in scris pe acre sa il duceti la ANAF.
- Sau solicitati un raspuns direct de la ANPIS, pe email, la: anps@prestatiisociale.ro
De precizat ar mai fi ca adresa prin care am fost informati de existenta unui debit provine de la ANPIS, asa cum afirmati si dvs. ca trebuie. Numai ca functionarii ANPIS n-au trimis la ANAF sa luam adeverinta de venit. Angajatii ANAF-ului, carora le-am prezentat situatia, ne-au intrebat daca sotia a mai avut si alte venituri (gen venituri din incheierea de asigurari, contracte de prestari servicii) pe parcursul incasarii indemnizatiei. Venituri profesionale. La raspunsul nostru negativ, au venit cu ipoteza ca "de vina" ar putea fi dobanzile bancare si profiturile fondului de investitii. Lucru care ne-a alarmat!
Partea uimitoare este ca desi adresa prin care suntem informati de existenta debitului provine de la ANPIS, angajatii lor nu ne-au putut preciza care este culpa sotiei si care este motivul pentru care ea trebuie sa achite aceasta suma destul de mare, pretins incasata necuvenit. Deocamdata ne-au pus sa le aducem adeverinte, de la angajatorul sotiei si de la ANAF!