Buna ziua,
Am cateva intrebari cu privire la un contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, fara clauza de intretinere. In 1994 tatal meu mi-a vandut o proprietate (casa + teren). Pentru ca eram minora, si-a rezervat dreptul de uzufruct viager pentru el si mama mea. Mentionez ca ei nu au locuit niciodata in acea casa, eu am locuit acolo timp de 11 ani pana cand am plecat in strainatate. Din pacate, tatal meu a decedat anul trecut,iar mama mea nu locuieste in casa respectiva (are si buletin pe cealalta adresa). Eu as vrea sa inchiriez proprietatea respectiva pe perioada in care nu sunt in tara, insa mama mea, care ar trebui sa semneze contractul de inchiriere nu este de acord. Nu se foloseste de casa, care a inceput sa se degradeze.
Intrebarea mea este:
Cum as putea sa inlatur dreptul de uzufruct viager al mamei pe o cale legala (20 de ani nu a locuit acolo) si care ar fi procedura respectiva? Mentionez ca ea refuza cu desavarsire sa locuiasca cineva acolo in afara de mine,insa eu nu am de gand sa ma intorc foarte curand in tara si astfel casa se va darama (apa,gazele sunt deja oprite).:help:#-o
Dar dumneavoastra unde a-ti locuit 9 ani, daca vreti sa o inlatrati pe mama pentru ca nu a locuit in casa respectiva?
Uzufructul viager dispare atunci cand ve-ti fi proprietara pe intreg imobilul, iar acesta sa fie fara sarcini...deci la decesul mamei.
Cel mai indicat este sa incercati pe cale amiabila sa lamuriti si sa solutionati lucrurile.
SUCCES.
Fara acordul mamemi, nu aveti cum sa inlaturati dreptul ei de uzufruct, chiar daca nu locuieste, nu a locuit si nu va locui niciodata acolo (faptul ca nu va locui nici nu avem de unde sa-l stim, indiferent ce declara ea acum). Suntti limitata in acest punct de vedere.
Ar merita mai degraba investit intr-o intelegere cu mama sau in a cauta solutii legale sa puteti repara casa fara sa desfiintati uzufructul mamei.
Chiar daca nu locuieste in acea casa , mama dvs. detine uzufructul viager, deci...toata viata sa. Pare ciudat ca nu este de acord sa ichiriati acea casa , cu toate ca nu locuieste acolo si , inteleg ca nici nu doreste sa o faca. Cred ca aici e problema dvs. : aflati motivul pt. care nu doreste inchirierea , gasiti impreuna o solutie , eventual , oferiti-i o parte din chirie , etc.
Multumesc pentru raspunsuri,dar nu a fost ceva nou. Am precizat ca eu locuiesc in strainatate (pentru persoana care nu a fost atenta) si oricum nu vreau sa ii fac vreun rau mamei, ea avand alta locuinta proprietate personala.
Am incercat si voi incerca o cale amiabila, insa am inteles ca noua lege da dreptul nudului proprietar sa obtina proprietate deplina daca uzufructuarul nu a locuit acolo 10 ani.
Vroiam un raspuns cu privire la acest aspect si care ar fi pasii de urmat. Daca cineva are mai multe detalii, astept raspunsul cu placere
Uzufruct
Sorina34
Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el?
Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)