avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Suntem 2 frati iar tatal nostru e decedat. Mama noastra s-a hotarat sa ne imparta un apartament si un teren care sunt pe numele ei ca sa stie ea ca a lasat ordine, cum sunt batranii. Acum intrebarea era cum s-ar face corect aceasta impartire si cum ar ramane cu ingrijirea mamei noastre, unul din noi trebuie sa o ia sa locuiasca cu el. Multumesc anticipat
Cosmin, Constanta
Cel mai recent răspuns: cosminelvali , utilizator 23:02, 18 Mai 2009
Ar fi bine ca acela dintre copii care o va ingriji pa mama sa ramana cu apartamentul, iar celalalt frate sa ia tarenul. Pt apartament se poate face un act de vc cu clauza de intretinere , insa mama va poate face si donatii, depinde cum apreciati
Dupa opinia mea depinde de valoarea celor doua bunuri.
Amandoua trebuie sa se faca prin acte de vanzare-cumparare, adica acte intre vii, pentru a evita orice situatie neclara ce ar putea aparea ulterior decesului ei.
Insa obligati de intretinere si abitatie ar trebui trecuta in contractul referitor la apartament, mai exeact sa aiba dreptul de a locui pana la decesul sau, si sa fie intretinuta in mod egal de catre ambii copii.
Daca in actele de proprietate ale terenului si apartamentului apare ca si proprietar si tata, atunci dupa cata de 1/2 parti a tatalui se dezbate succesiunea, iar cota de 1/2 parti a mamei este deja a ei.
1. La succesiune va puteti intelege cine preia partea tatalui. mama 1/4 din jumatatea tatalui si copii 3/4 din jumatate, impreuna. Sau mama renunta si preiau copii 1/2 si 1/2 fiecare (am inteles ca sunt 2 copii), sau renunta copii si preia totul mama.
2. mama ramane dupa toate acestea cu anumite cote, in functie de cum s-a facut mostenirea: 1/2 care erau initial deja ale ei (?) si XX cat preia din mostenire.
Urmeaza sa va intelegeti care va avea grija de mama si sa evaluati, daca tu ai grija de mama ... preia apartamentul, si eu preiau pamantul ...de exemplu. Oricum cel care va avea grija de mama sa incheie un contract de intretinere neaparat! Nu se stie niciodata daca se mai inteleg fratii, cu trecerea timpului ....
Va multumesc pentru raspunsurile rapide si la subiect. Mi-am facut o imagine mult mai clara despre aceste lucruri. Se poate inchide

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune nedezbătută. cum ne putem asigura că fratele care o îngrijește pe mama și vrea apartamentul, o va face în mod corespunzător? Beeg Beeg Buna ziua, in continuare va explic situatia mea, anul trecut tatal meu a murit, a ramas mama, eu si doi frati ai mei. Noi copii traim in Spania, dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! m aflu intr-o situație foarte delicata. tatăl meu ... Carmenstratone Carmenstratone Bună ziua! M aflu intr-o situație foarte delicata. Tatăl meu a decedat în anul 2014. Mama mea are un băiat din prima căsnicie. Acum 2 luni mama a căzut ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)